Новини|28.03.2019 11:07

Кметът Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев

снимка: Община Севлиево

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов удостои с плакет Гудрин Георгиев заради уникалните картини, дарени в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“.

Сред богата и красива колекция на галерията вече могат да се видят неповторимите картини на художника Александър Георгиев. Неговата съпруга – Гудрун Георгиев, дари двадесет и пет живописни творби на Галерията наскоро.

Лично кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов благодари за красивия жест от страна на Гудрун Георгиев. Той връчи на достолепната дама специален плакет на Община Севлиево по повод на направеното дарение.

снимка: Община Севлиево

Гудрун Георгиев отправи своите благодарности към общината като заяви, че е изключителни радостна да може да помогне за опазване на наследството на Александър Георгиев. „Много се радвам, че картините намериха своя дом в лицето на Севлиево и градската галерия“, сподели Георгиев пред кмета д-р Иван Иванов.

„Ценните картини ще бъдат поредния красив щрих в галерия „Асен и Илия Пейкови“, на който гражданите ще могат да се насладят“, сподели и градоначалникът.

снимка: Община Севлиево

Гудрун Георгиев бе специално в България за откриването на изложбата в памет на съпруга ѝ Александър Георгиев. Тя участва и в официалното откриване, което се проведе в градската галерия тази седмица.

Директорът на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ също отправи своето благодарствено послание към Гудрун Георгиев по повод на уникалното дарение.

снимка: Община Севлиево

Припомняме, че Александър Георгиев е български художник и педагог родом от София. През 1968 г. завършва висше образование в Художествената академия в Берлин – Вайсензе, със специалност „Живопис“.

През 1983 г. става доцент във Висшето училище по техника и икономика в Берлин, специалност „Дизайн“. През 1987 г. завършва квалификация по висша педагогика в Лайпцигския университет. През 2005 г. е награден в Берлин с почетна грамота и плакет за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Умира на 12 юли 2012 г. в дома си в Хохеншонхаузен.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар