Какво е клипово мислене?


В тази статия ще разгледаме един изключително актуален проблем – не само при децата, а и при възрастните. Клиповото мислене!

Какво представлява то?
Самото понятие възниква през 90-те години и определя възможността човек да възприема информация за света чрез кратки и ярки образи и послания от ТВ новините и различни видеоклипове в социалните мрежи. Сама по себе си, думата “clip” означава фрагмент от текст, изрезка от вестник, откъс/кратка сцена от филм.

Кога се появява и защо?
Клиповото мислене е следствие на технологичното развитие и съвременните медийни канали. Когато всички действия са много по-лесни и оптимизирани, и достъпът до всякаква информация е толкова лесен, всичко се случва за секунди.

Стараем се ежедневно да приемаме огромни количества различна информация с един клик, с едно плъзгане по екрана. 10-секундно видео – поредното. С едно натискане на дистанционното на телевизора. Още един сериял.

Клиповото мислене се адаптира към мозъка според информационната среда, в която сме – то не е в нас от самото ни раждане, а се развива с течение на времето.


Защо е толкова вредно?

Хората, които го притежават, са неспособни да анализират ситуация – нейният образ бързо бива заменен с нов и те просто поглъщат информацията, без тя да бъде полезна за тяхното развитие.
Те не могат да решават достатъчно трудни задачи (и съответно да разрешават сложни проблеми).

Не могат да носят голяма отговорност. Възможният обем знания, които могат да поемат, с времето става все по-малък и по-малък. Така тези хора губят умението за рационално мислене и самостоятелен живот и стават лесни за манипулация. И когато са изправени пред важно решение или проблем, им е много трудно да направят избор. И някой друг го прави вместо тях – в повечето случай, ощетявайки ги.


Може ли по някакъв начин да се противопоставим на клиповото мислене?

В много страни вече са разработени специални методи, чрез които участниците се учат да концентрират вниманието си и да анализират постъпващата информация.

Можем ли да предпазим децата си от клиповото мислене?
Да! И не само децата. Точно посредством ментална аритметика, Смартитата усъвършенстват памет, логика, скорост на мислене. Децата, които посещават занятията в SmartyKids, се учат от много малки да търсят причинно-следствени връзки.


В тях, благодарение на менталната аритметика, се изгражда добра самооценка и се формират умения за целеполагане. С успехите в центровете по ментална аритметика, децата придобиват самоувереност, че могат да се справят с различните предизвикателства в живота.

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта или чрез лично съобщение във фейсбук страницата. Заповядайте и в Детски център по ментална аритметика SmartyKids в Габрово, който можете да откриете на ул. ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6.

Коментарите са затворени