Новини, Политика|19.03.2019 16:45

Момчил Неков е един от най-активните евродепутати, смятат в Габрово

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През изминалите 4 години и половина Момчил Неков, член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, доказа че е един от най-активните български евродепутати. Той получава много стабилна подкрепа и най-много номинации за втори мандат от организациите на БСП в област Габрово.

Това съобщи народният представител от БСП – Габрово Кристина Сидорова по време на пресконференция, участие в която взеха още Момчил Неков и председателят на местните социалисти Здравко Кънчев.

По думите на Сидорова подкрепата от нашия регион за Момчил Неков е продиктувана от поетите и изпълнени от евродепутата ангажименти. Народният представител от левицата изрази надежда, че Неков ще бъде поставен сред челните места в листата на „червените“ за предстоящите европейски избори в края на май.

Пред медиите Момчил Неков сподели, че основната му кауза през изминалите 4 години и половина е да „превежда Брюксел на български език“, а приоритет в нея е борбата с двойните стандарти.

Според него Шенген е типичен пример за двоен стандарт. „Ако се реализира идеята на Борисов за присъединяване на България към шенгенското пространство само по въздух, без по суша и вода, това означава, че се подкрепя създаването на двоен стандарт“, счита Момчил Неков.

Той изтъкна още, че съществуват двойни стандарти при храните, като акцентира че ще продължи борбата си в тази посока качеството на стоките у нас и в Европа да бъде едно и също.

Защитата на българските продукти от местни производители, генериращи добавена стойност за регионите, са друга важна кауза пред Момчил Неков. „Такъв местен продукт е габровският пестил. На базата на един такъв продукт той може да носи не само известност за региона, но и икономически ползи“, каза той.

Популяризирането на характерните за даден регион производства биха спомогнали за развитието още на туризма – кулинарен, винен и други видове, които в последно време все повече се налагат като предпочитани за населението в различни части на Европа.

Благодарение на българските пчелари има предложения, които ще бъдат приети на европейско равнище, информира още Момчил Неков.

„Аз бях докладчик на социалистите по темата с пчеларството, една актуална тема през последните години, в няколко аспекта. Единият от тях са пестицидите в земеделието, които се използват и които са вредни за здравето на пчелите. Влияят върху нервната им система, което намалява популацията им.

Следващият проблем са болестите по пчелите. И третият проблем е финансирането на сектор пчеларство. Това, което трябва да направим на национално и на европейско ниво е да има обвързана подкрепа в новия програмен период за сектора пчеларство и производителите на мед“, посочи евродепутатът.

Според него към момента Европейската комисия все още не е узряла за исканията на бранша да се финансира пчелно семейство за услугата опрашване.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

Напиши коментар