Свържи се с нас

Новини

Отборът по лека атлетика на НАГ – девети в света

Published

on

Отборът по лека атлетика на Национална Априловска гимназия – град Габрово се представи повече от успешно на 32-рите световни ученически игри, проведени в Бидгошч, Полша в края на месец юни, съобщават от сайта Bg Athletic.

Отборът, състезаващ се във възрастова група 8-10 клас, беше в състав: Николай Христов, Момчил Амуджев, Момчил Асенов, Христо Асенов, Трифон Дъчев и Димитър Върбанов, а техен ръководител бе финалистката от Олимпийските игри в Москва – Бонка Пенева.

Момчетата се пребориха за влизане в челната 10-ка, а общият брой отбори беше 32, като повечето от тези училища са спортни. На първо място се нареди училището от Финландия, като негови подгласници останаха представителите на Австралия и Австрия. Държави като Франция, Португалия, Испания, Китай и много други останаха зад „Априловци“ в подреждането, въпреки че в тези държави развитието на спорта в училище е много напреднало.

Световните ученически игри се провеждат по различен начин от другите големи форуми по лека атлетика. Дисциплините са разделени на 5 групи: спринтове, средни бягания, скокове, хвърляния и хърдели. За участие в отборното класиране, всеки отбор трябва да има представител в 5-те вида дисциплини. Като всеки голям форум, така и тука най-масови дисциплини бяха спринтовете на 100 и 200 метра, повечето от класическите дисциплини бяха застъпени в програмата на това първенство. Организаторите на това състезание са вмъкнали и някои нетрадиционни дисциплини, като 300 м препятствено бягане и 100м препятствено бягане. Според ръководителя на тима – г-жа Пенева организацията и настаняването са били на ниво, както подобава на такъв форум.

В програмата, освен атлетически дисциплини, бяха застъпени и образователни мероприятия. След втория състезателен ден се е състояла така наречената „вечер на нациите“, в която всяка държава има 5 минути да представи своята култура, традиции и обичаи. Българите са представили филм за училището, както и народни танци и носии.

В атлетическите дисциплини българите се представиха подобаващо – капитанът на отбора Николай Христов зае призовото 6-то място на 200 метра с резултат 23,53 секунди. На 5-то място се нареди Момчил Асенов в тласкането на гюле с личен резултат от 13.12 м. Неговият брат Христо Асенов се нареди на 11-то място. Двамата братя показаха изключителния си талант, след като се пребориха за призови места със състезатели, които са 2 години по-големи от тях. Момчил Амуджев се нареди на 11-то място в коронната си дисциплина 800м с личен резултат от 2.05 минути. Трифон Дъчев, който бързо стана любимец на публиката и съдиите със своя чар и чувство за хумор, се нареди на 9-то място в сектора за скок на височина, като се доближи само на 2 сантиметра от личното си постижение, въпреки студеното време и контузията си. Димитър Върбанов завърши великолепното представяне на отбора с извоюването на 5-то място на 400м със личен резултат от 54.21 секунди. Щафетата, която на това първенство е уникална по рода си : 100м + 200м + 300м + 400м, се нареди на престижното 8-мо място, в състав Димитър Върбанов, Момчил Асенов, Николай Христов и Момчил Амуджев.

Доволна съм от всичките състезатели, представиха се на ниво, въпреки лошото време и силната конкуренция. Искам да ги поздравя за доброто представяне и да им пожелая успехи в бъдеще“, каза г-жа Бонка Пенева.

За да стигне до финалите, отборът завоюва 2-ро място в България на финалите на ученическите игри в град Сливен през миналата година. През този сезон на генералната репетиция за световното първенство, а именно финалите на ученическите игри, отново в града на 100те войводи, отборът се нареди на 2-ро място, като още тогава загатна, че ще могат да се борят за призови класирания в Бидгошч.

За участието на отбора в това състезание бяха нужни средства, с които училището не разполага. Община Габрово помогна, като осигури почти половината от необходимите средства, няколко габровски фирми също дадоха своята помощ: „Подем“, „Технолес“, „РИГ“, „Формула Ф“, „Паркове и озеленяване“, „ Ротари клуб“ , „Алфрида Пеев“ , „Пластформ“, „Енев Пилана“ , както и даренията от собствени спестявания на Калинка Пенева и  народният предсатвител от БСП  – Ивелин Николов. От БАСУ (Българска Асоциация за спорт в училище) осигуриха екипи за целия представителен отбор, както и специални грамоти за участие на двамата рожденици по време на състезанието – Николай Христов и Момчил Амуджев. Състезателите от НАГ показаха не само добри спортни умения, но и отлични комуникативни способности, според ръководителката на отбора за тях не е имало езикова бариера.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кои от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на срещата, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на срещата ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата зоналният първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана се включат в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица