Любопитно, Новини|05.03.2019 12:59

Габровският шоколад, предпочитан на празника в Априлци

снимка: „Марино България“

За девета поредна година в Априлци се проведе празник на сланината и греяната ракия. Празникът, характерен за централния старопланински регион, всяка година събира жители и гости от цяла България.

снимка: „Марино България“

Местните се надпреварват кой ще направи най-хубавата гозба или готвено мезе със сланина, а посетителите дегустират продукти от добре подбраната вкусова гама, характерна за близките на Априлци райони.

снимка: „Марино България“

Габровският пестил очарова гостите на празника с плътния си вкус и чудесен аромат на синя слива, така забравен през зимата. Емблематичният за Габрово пестил се оказва интересен не само за дегустация, но и за подарък за любим човек.

снимка: „Марино България“

„Марино България“ възражда един позабравен продукт от далечното минало, характерен за Габровския регион. Умереният климат и чистият въздух на региона, както и сортовете сливи, които се влагат, са предпоставка за производството на пестил с уникални качества.

снимка: „Марино България“

Историческата справка показва, че през 1889г. в Габровския край са произведени 130 000 кг. пестил, което е отреждало на продукта значимо място на българския пазар.

Пестилът от сини сливи е естествен продукт, без добавени консерванти и оцветители. Съдържа голямо количество фибри. Начинът му на приготвяне гарантира запазване на полезните му съставки в най-висока степен. Неговата консумация е изключително полезна за организма, благодарение на минералите, които се съдържат в плода (натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо). Синята слива е и силен антиоксидант. В България пестилът е известен още като габровски шоколад.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар