Новини, Общество|20.02.2019 17:03

5 български партии и коалиции влизат в ЕП, сочи прогноза

снимка: politico.eu

Пет са българските партии и коалиции, чиито представителите ще намерят място в бъдещия Девети Европейски парламент след провеждането на изборите в края на месец май. Това сочи проучване на „Кантар Пъблик“ (Kantar public), огласено от Европарламента, който публикува първата серия от прогнози относно това как ще изглежда следващата пленарна зала.

Данните се основават на национални проучвания на обществено мнение, събрани преди февруари 2019 г. Според тях ГЕРБ ще имат 7 евродепутати в състава на следващия ЕП, с един повече от сегашния. БСП ще изпрати 6-ма евродепутати, с двама повече от сегашния. ДПС ще загуби 2 мандата и ще излъчи само двама свои представители. Според прогнозата по един евродепутат ще имат коалицията на патриотите и обединението на десните от ДСБ, Зелени и ДБГ.

От информацията на „Кантар Пъблик“ (Kantar public) става ясно, че най-голямата парламентарна група в следващия ЕП ще бъде тази на ЕНП, която ще разчита на 183-ма. Втората по големина група ще бъде тази на социалистите, със 135 представители, а трета политическа сила ще бъде Алиансът на либералите, със 75 места. Крайнодесните от Европа на нациите и свободите бележат възход, като техните представители се очакват да бъдат 59.


Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“, а категорията е разпределена поравно в ляво и дясно на политическия спектър.

На основата на предпочитанията за гласуване в ЕС27 в момента, може да се прогнозира, че разпределението на местата в Европейския парламент след Брекзит ще отразява по-разпокъсан политически пейзаж от всякога. Следващият Парламент ще има по-малкo евродепутати (705) от сегашния Парламент (751).

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.

Засега Европарламентът не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателите в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да упражнят правото си на вот. На последните евроизбори активността на гласуване за област Габрово бе 33,75%, която е близо до обобщената за страната от 35,84%.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Кантар Пъблик?Really?И каква им е точно връзката с бившия град Габрово?Намек,че гласят да назначават плевенската … в Брюксел ,заради успешно усвоените за гЕйрп пари?WTF????

Напиши коментар