„Островът на съкровищата v1.0“ – виртуално-театрално преживяване от ново поколение


На 26 и 27 февруари габровската Малка Театрална Компания гостува в Младежки театър „Николай Бинев”, със спектакъла „Островът на съкровищата v1.0”. Представлението комбинира класическо сценично действие с високите технологии за смесена и виртуална реалност по начин, който е иновативен в световен мащаб.

Спектакълът е базиран на класическия роман на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата” и е първата част от виртуално-театрална трилогия, по която Малка Театрална Компания работи.

Специални очила за добавена реалност, осигурени от компанията, смесват виртуални и физически обекти на живо пред погледа на публиката. Така зрителите могат да проследят как актьори, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ начин.

Новият театрален формат, разработен от компанията, позволява спектакълът да се развива на принципа на софтуерните продукти – с периодични подобрения на визуално и програмно ниво. Нови декори, сцени и герои ще бъдат добавяни през следващите месеци, а по време на представленията в Младежки театър на 26 и 27 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на подобренията, върху които екипът работи в момента.

Представленията през двата дни са от 17:00 и 19:30 часа. Билетите са вече в продажба – онлайн и на касите на Младежки театър.

За иновативния си подход при работата по „Островът на съкровищата v1.0” Малка Театрална Компания е номинирана в конкурса Наградите на БАИТ за 2018 г. в категорията „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения”. Победителите в конкурса предстои да бъдат обявени по-късно този месец.

Режисьор на това виртуално-театрално приключение е Емил Йорданов. Творческият екип на проекта включва както изгряващи артисти като Александър Митев, така и утвърдени творци като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от „Сандбокс“, а 3D дизайнът – на Арто Чивиджиян.

Началото на проекта е поставено преди две години. Следват много проучвания и практически опити, в които екипът успява да комбинира технологиите за AR и VR (Augmented Reality and Virtual Reality) и да намери тяхното сценично приложение в този първи по рода си виртуален театър.

Техническите предизвикателства не са малко, но идеите и усилията на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от Програма Култура на Община Габрово за реализация на спектакъла. Партньори в този проект са „Сандбокс“ и Музей Дом на Хумора и сатирата, а премиерата на „Островът на съкровищата v1.0” бе успешно реализирана на 28 октомври 2018 г. в Габрово.

За компанията
Малка Театрална Компания е независима организация работеща в сферата на сценичните изкуства. Основана от четирима професионални куклени артисти през 2013г, компанията се развива през годините, създавайки социално ангажирани представления с фокус върху опазването на околната среда и устойчивото развитие. Предходни нейни спектакли са „От Кулата“ и „Каквото направи дядо, все е хубаво“ . Освен театрални проекти, компанията реализира и проекти в областта на образованието и творческото развитие – „Щуропътешествие в света на театъра и киното”, ”Работилница за творческо пробуждане”, Ателие „Веджерионетки” и други.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар