Новини, Политика|06.02.2019 16:23

По-висок данък върху автомобилите в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

На последното си заседание Общински съвет – Габрово прие на първо и второ четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на община Габрово.

Приемането на промените се налага, поради изменения и допълнения на Закона за местните данъци и такси, приети в края на 2018 г. и в сила от 1 януари 2019 г.

Основната промяна в Закона за местните данъци и такси е новият ред за определяне на данъка върху превозните средства за леки автомобили и товарни автомобили с максимална маса не повече от 3.5 тона.

Данъкът следва да се определя по формула, която включва имуществен и екологичен компонент, обявиха от Община Габрово.

Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент – екологичната му категория, т. е. замърсяването, което причинява.

В ЗМДТ са предложени шест диапазона на мощности на автомобилите и съответно граници на размера на данъка за всеки диапазон.

Коефициентът за годината на производство на автомобила е диференциран според възрастта на превозното средство като са регламентирани пет възрастови категории.

Екологичният компонент е коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила в съответствие с европейските стандарти за изгорели газове – Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6.

Екологичният компонент осигурява облекчение на собствениците на автомобили, съответстващи на Евро 4 и по-високи, както и утежнение за собственици на автомобили, които не съответстват на екологична категория или са с категория по-ниска от Евро 4.

Заради промените в закона, отпада облекчението за превозни средства с действащо катализаторно устройство. На негово място се въвежда коефициент за екологична категория на автомобила, който ще бъде нанесен в талона на всеки автомобил.

При определяне размера на данъка за леки и товарни автомобили е търсен подход, който да отчита съществуващите реалности и да не накърнява принципа на данъчната справедливост, уточняват още от администрацията на кмета.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

  • БЛАГОДАРИМ ВИ герб, БЛАГОДАРИМ ТИ танче!!! ОТНОВО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС!!! Искам да попитам: колко пари ще плати Община Габрово (ОПТ)за данъка на „новите“ 20 годишни дараци докарани от София???

  • Дайте малко повече детайли. Кола с евро 4 и без на 10год – сравнение преди и сега. Таблица с %ти и т.н. Общи приказки само се е получила тази статия.

  • А дърво. Миналата година платих 30 сега платх 50

  • вдигаш данак:по-чист въздух?ограбване на бедния народ от герб.гласувай за по-чист въздух!

  • Май е наближило фразата от песен да стене реалност “ време е да изчистим бослука “ …… не е зле малко да се позамислят ….. !

Напиши коментар