Култура, Новини|08.01.2019 11:18

Албум със снимки напомня за индустриалното минало на Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Албум със снимки на несъществуващия вече вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“ е културна ценност на Регионалния исторически музей за месец януари. Той е от 34 листа с 42 снимки, голям формат (46/30/5 см), посветен на изграждането на нов апретурно-багрилен цех на комбината през 1962-66 г.

В продължение на близо 40 години две големи предприятия определят облика на Габрово като индустриален град и текстилен център. Те се създават от национализираните през 1947 г. частни вълнено и памукотекстилни фабрики.

След национализацията в Габрово се образува Държавно индустриално обединение „Вълнена индустрия“ (ДИОВИ), което определя значението на града като индустриален център на регион, обхващащ почти цяла Централна и Североизточна България. Национализираният вълненотекстилен бранш в Габрово и околността притежава през 1947 г. около 44% от вретената и 30,3% от тъкачните станове в страната, разпределени в 29 предприятия. През 1948 г. в града започва подготовка за изграждане на вълненотекстилен комбинат на една производствена площадка.

Със заповед на Министерството на леката промишленост от 1 януари 1959 г. вълненотекстилните предприятия в Габрово се сливат и образуват: ДЪРЖАВЕН ВЪЛНЕНОТЕКСТИЛЕН КОМБИНАТ (ДВТК) „ГЕОРГИ ГЕНЕВ“ – Габрово. Новият комбинат се състои от 27 основни цеха, разположени върху 13 производствени площадки (бивши частни фабрики) в различни райони на града. Към този момент ВТК „Георги Генев“ става най-голямото предприятие в Габровски окръг. Той има голямо икономическо и социално значение не само за региона, но и за страната. Машините и съоръженията на новия комбинат са главно придобити от национализираните предприятия.

За своето съществуване ВТК „Георги Генев“ сменя няколко пъти името и административното си подчинение.

Заповядайте в Регионалния исторически музей, за да научите или да си припомните интересни факти от историята на Габрово като индустриален център.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • До къде стигна Габрово??? От времето когато Габрово беше българският Манчестър, когато при 100 000 град имаше недостиг на работна ръка, когато по автобусните спирки народа се тъпчеше в големите Икаруси и тролейбуси като сърдели а автобусите за Севлиево вървяха през 15 минути претъпкани, когато на гарата нямаше празен коловоз за пътническият влак от товари, когато габровският текстил, кожи, телфери, инструменти … бяха визитката на Габрово … когато във всеки голям град имаше магазин „Габрово“ с наши стоки … до времето на замиращо градче с Интерактивен музей на индустрията и Регионален исторически музей показващи на останалите 20 000(незнайно защо) габровци (и ново настанени роми) каква индустрия е имало в Габрово!!! Достатъчно е една разходка по индустриалните зони и гарата за да се види истинската реалност в Габрово! КОЙ СЪСИПА ГАБРОВО, КОЙ ГО ПРЕВЪРНА В БЕЗЛИЧНО ГРАДЧЕ??? „Заповядайте в Регионалния исторически музей, за да научите или да си припомните интересни факти от историята на Габрово като индустриален център.“ За жалост е … ВЯРНО!

  • Това е истината.Само носталгията ще остане по миналото.Е,нямаше пасарелки,нямаше кръгови кръстовища,но радостта и безгрижието се виждаше.След 20 години едва ли ще има повече хора отколкото в едно село.Само примати.И някой ако е останал от това поколение ще разказва,ако не музея при положение че циганин от Котел знае за какво става въпрос.Пълна трагедия.Връшане назад няма.засъжаление

Напиши коментар