Свържи се с нас

Култура

Албум със снимки напомня за индустриалното минало на Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Албум със снимки на несъществуващия вече вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“ е културна ценност на Регионалния исторически музей за месец януари. Той е от 34 листа с 42 снимки, голям формат (46/30/5 см), посветен на изграждането на нов апретурно-багрилен цех на комбината през 1962-66 г.

В продължение на близо 40 години две големи предприятия определят облика на Габрово като индустриален град и текстилен център. Те се създават от национализираните през 1947 г. частни вълнено и памукотекстилни фабрики.

След национализацията в Габрово се образува Държавно индустриално обединение „Вълнена индустрия“ (ДИОВИ), което определя значението на града като индустриален център на регион, обхващащ почти цяла Централна и Североизточна България. Национализираният вълненотекстилен бранш в Габрово и околността притежава през 1947 г. около 44% от вретената и 30,3% от тъкачните станове в страната, разпределени в 29 предприятия. През 1948 г. в града започва подготовка за изграждане на вълненотекстилен комбинат на една производствена площадка.

Със заповед на Министерството на леката промишленост от 1 януари 1959 г. вълненотекстилните предприятия в Габрово се сливат и образуват: ДЪРЖАВЕН ВЪЛНЕНОТЕКСТИЛЕН КОМБИНАТ (ДВТК) „ГЕОРГИ ГЕНЕВ“ – Габрово. Новият комбинат се състои от 27 основни цеха, разположени върху 13 производствени площадки (бивши частни фабрики) в различни райони на града. Към този момент ВТК „Георги Генев“ става най-голямото предприятие в Габровски окръг. Той има голямо икономическо и социално значение не само за региона, но и за страната. Машините и съоръженията на новия комбинат са главно придобити от национализираните предприятия.

За своето съществуване ВТК „Георги Генев“ сменя няколко пъти името и административното си подчинение.

Заповядайте в Регионалния исторически музей, за да научите или да си припомните интересни факти от историята на Габрово като индустриален център.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

2 Comments

  1. Няма значение

    08.01.2019 at 12:24

    До къде стигна Габрово??? От времето когато Габрово беше българският Манчестър, когато при 100 000 град имаше недостиг на работна ръка, когато по автобусните спирки народа се тъпчеше в големите Икаруси и тролейбуси като сърдели а автобусите за Севлиево вървяха през 15 минути претъпкани, когато на гарата нямаше празен коловоз за пътническият влак от товари, когато габровският текстил, кожи, телфери, инструменти … бяха визитката на Габрово … когато във всеки голям град имаше магазин „Габрово“ с наши стоки … до времето на замиращо градче с Интерактивен музей на индустрията и Регионален исторически музей показващи на останалите 20 000(незнайно защо) габровци (и ново настанени роми) каква индустрия е имало в Габрово!!! Достатъчно е една разходка по индустриалните зони и гарата за да се види истинската реалност в Габрово! КОЙ СЪСИПА ГАБРОВО, КОЙ ГО ПРЕВЪРНА В БЕЗЛИЧНО ГРАДЧЕ??? „Заповядайте в Регионалния исторически музей, за да научите или да си припомните интересни факти от историята на Габрово като индустриален център.“ За жалост е … ВЯРНО!

  2. анонимен

    08.01.2019 at 16:41

    Това е истината.Само носталгията ще остане по миналото.Е,нямаше пасарелки,нямаше кръгови кръстовища,но радостта и безгрижието се виждаше.След 20 години едва ли ще има повече хора отколкото в едно село.Само примати.И някой ако е останал от това поколение ще разказва,ако не музея при положение че циганин от Котел знае за какво става въпрос.Пълна трагедия.Връшане назад няма.засъжаление

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица