Новини|10.12.2018 15:19

Габрово ще има публични места с безплатен интернет

снимка: Община Габрово, Архив

Община Габрово ще получи ваучер, на стойност 15 000 евро, от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU.

Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на Wi-Fi на публични пространства – като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес.

Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.

До края на 2018 г. се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучера, информира Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

През следващата година ще се направи избор на инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. Изпълнителят трябва да има регистрация на портала WiFi4EU.

Офертата е необходимо да предлага интернет връзка, която осигурява скорост на изтегляне от поне 30Mbps.

Скоростта на мрежата за пренос на данни трябва да бъде най-малко еквивалентна на скоростта на връзката, използвана от общината за вътрешни нужди.

Администрацията ще бъде отговорна да поддържа новоизградената мрежа напълно активна за период от 3 години.

снимка: Община Габрово

Общо 215 български общини успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните 113 победители са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

Основният принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата.

Общият брой на финансираните общини на европейско ниво е 2 800. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • ПАК Е ДОЛЯМАТА ЛЪЖА ЗА БЕЗПЛАТНИЯ ИНТЕРНЕТ ГАБРОВО ОСТАВКА ЗА ОБЩЕНАТА ГАБРОВО И ЗА ГЕРБАЖИТИ ОТКРАДНАХА 15000 ЕВРО ЗА БЕЗПЛАТНИЯ ИНТЕРНЕТ ГАБРОБО СПРЯХА ИНТЕРНЕТА ОСТАВКА ОСТАВКА ВАРВЕТИСИ?

Напиши коментар