Култура, Новини|04.12.2018 12:23

РИМ – Габрово представя изложба с коледни и новогодишни картички

Изложба с коледни и новогодишни картички представя РИМ – Габрово

Най-старата картичка, свързана с Коледа, която Регионален исторически музей – Габрово притежава е изпратена от Русе в Габрово. Тя е на повече от 110 години. Изложба „Коледни и новогодишни картички” представя музеят. Откриването е на 10 декември. За атрактивната изложба, в която могат да се видят картички от различни периоди и от различни континенти, разказва историкът от РИМ – Габрово Ирена Унунова.

„Показваме картички, които се съхраняват в Регионален исторически музей – Габрово. Изпращани са до самата институция. Могат да се видят 145 от тях. За първи път показваме по-цялостно какво съхраняват фондовете ни по тази тематика.”

Картичките са хартиени, някои са надписани с мастило, други с химикал. Личи положителни отношение на хората, които ги изпращат към адресатите. Пожеланията са за здраве, щастие, сбъднати мечти.

Колекцията на РИМ – Габрово е от периода от 1904 до 90-те години на ХХ век. До 50-те години коледната и новогодишна тематика върху картичките не е толкова силно застъпена. Има такива, които са с изобразени пейзажи или хора сред природата. Дори не е задължително да се представя зимата като сезон. Има картичка с момиче с цветя и на кораб. Понякога пейзажите са пролетни или изобразяват портретни снимки в анфас.

Изложба с коледни и новогодишни картички представя РИМ – Габрово

„Най-ранната картичка е от 1904 г. Изпратена е на 31 декември до г-жа Вата Рачокосова от Габрово. Приятелският поздрав е от Русе, от Марийка и Стефанчо Карпачови. „Бабо, честита Нова година и честита нова перелина”, гласи надписът. Картичката изобразява град и пристигнал там ангел-хранител. Има и картички, които честитят едновременно Нова година и имен ден”, разказва Ирена Узунова.

Най-голямата група картички, съхранявани в музея са от Кина Проданова. Адресирани са до Бояна Проданова, член на Есперантското дружество в Габрово. Тя има фонд в Държавен архив – Габрово и благодарение на това получава поздравленията. Голяма част от картичките са надписани на есперанто и на руски.

Изложба с коледни и новогодишни картички представя РИМ – Габрово

В РИМ – Габрово ще бъдат показани и картички, изпращани от японски доброволци, работили с екипа на музея преди повече от 10 години. Те представят традициите в страната на изгряващото слънце, свързани с Нова година.

На картичките са изобразени птици или будистки храмове. Освен за добри пожелания, японците използват картичките и като място, където да разкажат какво се случва с тях в момента.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар