Новини, Общество|26.11.2018 14:02

Разказ за доброто


През изминалата седмица Мирослав и Цена Ненови, от габровското село Чукилите, което е част от Кметско наместничество Зелено дърво, бяха част от хората с правилното гледище, или както биха казали старите хора с точното мировъзрение.


Намират покрай пътят на селото голяма птица, която е в безпомощно състояние. Времето беше студено, всичко в региона гори и треви – обледенени. Мирослав взема птицата и я откарва в дома си, където я слага на температура, която да се климатизира постепенно. Вижда, че има проблем с крилата и започва да търси консултация с познати, с цел да се свържи с организация, която да се погрижи по-нататък за нея.


След връзка с директора на Държавно горско стопанство – Габрово инж.Иваничка Иванова и Директора на Природен парк „Българка“ инж.Цветан Марков, заедно със Стефан Стайков – работещ от години по опазване на околната среда в парка, бяха предприети действия за изпращането й в Спасителен Център за диви животни в Стара Загора, за да може там да се погрижат за лечението на птицата.


Срещата с тази птица, събуди интерес у жителите, които започнаха да търсят все повече информация за заобикалящата ни фауна. Оказа се, че това е Голям воден бик, който е от семейството на чаплите. Той обитава блата и езера. По време на размножаването мъжките издават звуци, които са сходни с тези на биковете – оттам е и името му.


Окраската им ги прави силно незабелязани, сливат се с околната среда, крият се в тръстики през деня, а надвечер тръгват на лов за храна. Прехраната му се състои от жаби, водни плъхове, мишки, охлюви и риба.


Ще каже някой какво толкова – една птица. Да, но тя е застрашен вид и е на изчезване от територията на България, обявена е в Червената книга за такава.

Съзнателни хора, като семейство Ненови, доказват че грижата за флората и фауната край нас е преди всичко грижа за нас.

Автор: Тодорка Мирчева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Хора,достойни за уважение,хора които са далеко от егоизма и тесногръдието ….нека се поучим от тях…Амин!

Напиши коментар