Новини, Политика|13.11.2018 15:45

Кристина Сидорова с предложение за отпускане на средства за решаване на водната криза в севлиевските села

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова ще внесе в Народното събрание предложение за промяна в държавния бюджет за увеличаване на средствата в община Севлиево с 2 милиона лева, с цел – справяне с водната криза, засягаща 11 населени места. Новината бе съобщена на пресконференция.

„Да започване подмяна и рехабилитация на водопровода, захранващ с вода 11 населени места, разположени в посока Велико Търново. Това са селата, през които някога е минавал големият водопровод за старата столица“, коментира народният представител от левицата.

В селата Ловнидол, Търхово, Идилево, Буря, Богатово и Добромирка не знаят кога и за колко часа ще има течаща вода, въпреки обявения график. Водоснабдяването става по етернитов водопровод, изграден през 1962 г. Проектиран е да захранва с питейна вода общините Севлиево и Велико Търново, но с изграждането на яз. „Йовковци“ необходимостта да се подава вода към търновска община отпада.

Дължината на този вопровод е 32 км, срокът му на експлоатация отдавна е изтекъл, а лошото му техническо състояние е причина за чести и тежки аварии. Изграден е от тръби с дължина 4 м, свързани с муфи. Муфите са напълно изхабени, затова водата, дори да я има, изтича преди да достигне до населените места.

Изходът е ремонт на целия водопровод, за който държавата трябва да отпусне средства, тъй като по предварителни изчисления ремонтът би струвал колкото е годишния бюджет на община Севлиево. Има възложена обществена поръчка за реконструкция на участък от около 2 км, но работата не може да започне, докато няма осигурено финансиране.

Кристина Сидорова категорично заяви, че проблемът с безводието в Севлиевско трябва да бъде решен. По думите й обаче в сегашния Бюджет 2019 няма предвидени никакви средства за справяне с водната криза в този район.

„Положението изобщо не е добро, а проблемът – огромен. Няма чуваемост. Знам, че започнаха процеси по решаване на проблемите с водата на Севлиево, но мисля, че когато хора бедстват е изключително важно да се насочи вниманието към тях. Наясно съм, че да се построи нещо също е важно, но да се осигури вода на хората е в пъти по-важно“, каза още Сидорова.

Тя изрази надежда, че все пак нейните колеги народни представители от останалите политически сили ще я подкрепят в името на хората от област Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

 • Довечера да попитате тия в общината /ако има някой в 18ч.. повечето са се омели от там още на обяд…/
  1.Къде отидоха парите от повишените данъци на габровци/освен за екскурзии на плеванската … и нейната компания к…/?
  2.Къде отиде ефективноста от водния цикъл и на какво основание се повишава цената на водата?
  3.Защо една определена софиийска фирма печели болшинството общински поръчки и защо срокът им за изпълнение е когато им е кеф?
  4.Защо се започват в късна есен ремонти на ключови кръстовища /едното в близост до училище и детска градина/?
  5.Защо продължават умишлено да се заселват м*нгали в града и докога смята гербодругарката да ги развъжда с наши пари?
  следва продължение ….

Напиши коментар