Новини, Общество|05.11.2018 15:10

Печките на твърдо гориво отиват в историята


От 2020 до 2024 година старите замърсяващи печки за отопление трябва да бъдат заменени с уреди по европейски екологични стандарти или жилищата да се газифицират. Въглища, с високо съдържание на пепел и сяра, и дърва – със съдържание на влага над 25%, няма да се продават.

Търговията с дърва за огрев на килограм също ще бъде забранена и продавачите ще трябва да пресмятат цените само в кубически метри. Освен това свободният добив на дърва в гората ще трябва да се ограничи само през пролетта, а през юни и юли ще бъде забранен, за да има време до зимата те да изсъхнат добре.

Това са само част от мерките, предвиждани в Националната програма за подобряване качеството на въздуха до 2024 г., която е публикувана за обществено обсъждане. На дървата в Програмата се обръща особено внимание, тъй като 54% от хората у нас се отопляват с твърди горива, а половината от тях – с дърва.

Обяснението за забраната за продажбата на дърва на тегло е, че то сега стимулира търговците да предлагат предимно влажна дървесина, тежаща повече, а при нейното горене се отделят много повече фини прахови частици. Евростандартът за влага в дървата за огрев е 25%.

Предвижда се още забрана на директния добив на дървесина от населението, който в момента се разрешава от съответната Община и е около 1,2 милиона кубични метра годишно.

23% от хората в 28-те общини, имащи завишено замърсяване на въздуха, са социално слаби и получават енергийни помощи, вкл. и за закупуване на дърва. Социално слабите, които получават помощи за отопление, ще бъдат подпомогнати финансово за смяната на уредите си или за газификацията им, ако има такава възможност.

Според Националната програма за подобряване качеството на въздуха старите дизелови автомобили, които са под категория Евро и Евро 1, ще плащат такса при влизане в центровете на градовете.

Ще бъдат въведени зони с ниски емисии, за да се ограничи навлизането в тях на дизелови коли. Собствениците на стари автомобили ще трябва да плащат такси, ако искат да влизат в зоните с ниски емисии.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • Явно в държавата трябва да се направи министерство – Хумор,сатира и забава !!!

  • От няколко години мъчим да се газифицираме ама от Сити газ не искат… Да се отопляваш на ток е възможно само ако цената му падне двойно да се доближи до стандарта на живот в града.
    Чудя се тези дето ги измислят тези правила малоумни ли са или само се правят на такива. Все едно някой ще предпочете да се блъска, да реже, да цепи, да нарежда, да мъкне, да зарежда печка/котел с дърва и да чисти ако има по лесна и чиста алтернатива на сходна цена….

Напиши коментар