Свържи се с нас

Любопитно

Рачков и Зуека сътвориха празник на знанието в Габрово (снимки)

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека сътвориха празник на знанието в Габрово, изпитвайки ученически отбори от 7 области от Северна Централна и Северозападна България.

снимка: МРРБ

Отборът на област Монтана е четвъртият финалист в образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В провелото се вчера, 30 октомври, в нашия град състезание участваха и ученически отбори от областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Плевен, които бяха „изпитвани“ от звездните водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека.

снимка: МРРБ

Мирослав Дамянов от ПМПГ „Св. Климент Охридски“ и Лилия Атанасова 3 ОУ „Иван Вазов“ от Монтана спечелиха максимален брой точки в изключително оспорвана надпревара, тъй като отборите постигнаха почти равен резултат, показвайки отлични знания. Втори са отборите на областите Ловеч и Видин. Трето място спечели отборът на домакините от област Габрово.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Състезателите бяха оценявани от жури с председател министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, кметът на община Габрово Таня Христова и областният управител на Габрово Невена Петкова.

снимка: МРРБ

„Пожелавам ви да обичате и да се гордеете с градовете, в които живеете. Всички седем отбора показахте отлични знания и умения и доказахте, че познавате добре нашата Родина. Пазете това, което създават вашите родители“, каза министър Аврамова при връчване на наградите на победителите.

снимка: МРРБ

Тя подчерта, че е удивена от любознателността на учениците и знанията им в областта на историята, географията, литературата и фолклора. „Радвам се, че нашата инициатива допринася децата да научват за още повече забележителности, които успяваме да рехабилитираме и модернизираме. Най-важна обаче е емоцията, която създава състезанието“, каза още тя.

снимка: МРРБ

Министър Аврамова отбеляза, че благодарение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и усилията на правителството България става по-красива и предпочитана туристическа дестинация с обновените обекти.

снимка: МРРБ

Състезанието в Габрово бе последният полуфинал от инициативата, която срещна ученически отбори от всички области на страната, спрямо регионите за планиране. Домакини на полуфиналите бяха градовете Шумен, Кюстендил, Сливен и Габрово, които са сред общините отличници на оперативните програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и „Региони в растеж“ 2014-2020.

снимка: МРРБ

Големият финал ще се проведе на 4 ноември в зала 1 на НДК в София. Тогава на сцената ще се изправят четирите отбора финалисти – от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица