Свържи се с нас

Новини

Момчил Неков: Независимо какъв ще бъде Брекзит, ЕС трябва да намали вносните квоти за селскостопански продукти и стоки

Без регламент по въпроса, вносители от трети страни ще могат да запълват квотата си, като внасят в останалите 27 страни-членки, което ще окаже сериозен натиск и конкуренция върху местните производители

Published

on


Настоящите количества на обвързващите тарифни квоти на ЕС в рамките на Световната търговска организация (СТО) за селскостопански стоки, рибни продукти и промишлени стоки вече няма да се прилага по отношение на Обединеното кралство след оттеглянето му от ЕС. Това води до необходимостта да се преразпредели целият списък на тарифните квоти /ТК/ на Световната търговска организация (СТО) между ЕС и Обединеното кралство, за да се отрази действителното използване на ТК от двете страни.

„Евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП смятаме, че трябва да има пропорционално и справедливо разпределяне на съществуващите количества между Обединеното кралство и ЕС, което да стане със законодателен акт.“

Това заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков по време на обсъждането на предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за пропорционално разпределяне на тарифните квоти, след оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза.

„Ако това не бъде извършено в съответствие с ясна и обективна методология, може да се стигне до наводняване на пазари, до изместване на търговията с местни продукти и в крайна сметка да бъдат засегнати цените, които производителите получават за своя продукт“, смятат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП.

„Селскостопанските продукти доминират в списъка на ЕС с 87 тарифни квоти, като месото, зърнените храни и млечните продукти представляват трите отрасъла с най-много квоти.

Това показва колко чувствителни са тези и други селскостопански сектори към конкуренцията, както и необходимостта разглеждания регламент да бъде справедлив и точен при преразпределянето“, се казва в документа, по който работи Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.


Евродепутат Неков внесе няколко предложения за изменение на Регламента за разпределяне на тарифните квоти, след оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза. В едно от тях се казва: „В процеса на течащите преговори все още липсва яснота и сигурност относно това дали ще бъде постигнато споразумение между ЕС27 и Обединеното кралство, което да влезе в сила на 30 март 2019 г. или след това, относно бъдещите отношения на двете страни. Това е предпоставка за несигурност относно разпределението на тарифните квоти.“

Предвид необходимостта да се осигури правна сигурност, по-специално защита на потребителите и благосъстоянието на земеделските стопани, както и непрекъснатото безпроблемно функциониране на вноса в рамките на тарифните квоти за Съюза и Обединеното кралство, Момчил Неков заедно с колегата си Мат Карти смятат, че е необходимо Съюзът да може да продължи едностранно с разпределението на тарифните квоти, като използваната методология следва да бъде в съответствие с изискванията на член XXVIII от ГАТТ от 1994 г.

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;
Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;
Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

http://www.mnekov.eu/
https://bg-bg.facebook.com/momchil.nekov/
https://twitter.com/momchilnekov

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица