Свържи се с нас

Новини

Габрово купува 10 стари автобуси от София за градския си транспорт

снимка: spirka.org

Габрово ще купи за нуждите на градския си транспорт десет 20-годишни излезли от употреба автобуси от София. За абсурдната сделка съобщи на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник в местния парламент Николай Григоров, който коментира взетото по време на последното заседание на ОбС – Габрово скандално решение.

Средствата за закупуването на старите автобуси, обслужвали две десетилетия столичани и гостите на София, са от икономии по различни проекти, реализирани от Община Габрово. Те са в размер на 51 386 лева, информира Григоров.

По думите му в решението, подкрепено с гласовете на управляващото мнозинство на ПП ГЕРБ, е записано, че автобусите втора употреба ще бъдат използвани като резервни при изпълнение на възложената градска транспортна схема, или по-точно „предоставени на Общински пътнически транспорт“.

Григоров информира, че по време на дебата в залата на Общински съвет – Габрово, социалистите са предложили към сумата от 51 386 лв. да бъдат прибавени и 12 700 лв. от изграждането на въжена стена в НУ „Васил Левски“ (бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“) и да бъдат купени по-малко на брой автобуси, но по-нови.

„С общата сума, в размер на 64 086 лв., вместо да бъдат купувани 10 десет излезли от употреба превозни средства, Габрово можеше да придобие 2 или 3 сравнително запазени и в движение автобуси, с които да започне подмяната на автобусния ни парк“, каза общинският съветник от левицата.

Според него това би било крачка към обновяване на автопарка на ОПТ – Габрово, тъй като се оказва, че в последно време много от курсовете на градския транспорт не се изпълняват, защото автобусите се чупят и няма резервни части за тях.

„По време на сесията на ОбС – Габрово с учудване разбрахме, че с тези 51 386 лв. ще бъдат закупени 10 бр. автобуси, по 5 000 лв. всеки, произведени през далечната 1998 г. Ръководството на Община Габрово обясни на съветниците, че ще закупим излезлите от употреба автобуси на Столична община“, допълни още Николай Григоров.

Тезата на управляващите, че „София имала толкова много нови автобуси, че тези не им трябват“ той определи като меко казано абсурдна. „Не сме съгласни да прибираме боклуците на София, за да возим гражданите на Габрово“, категоричен бе областният председател на БСП.

По думите му решението, гласувано от съветниците на ГЕРБ, за закупуване на десетте 20-годишни автобуси, излезли от употреба на столицата, е било представено от управляващите в местния парламент като „голям успех и изгодна бизнес сделка“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Категорично сме против този подход Габрово да събира всички „трошки“ на Столична община и да се превръща в автоморга! На всеки нормален човек е ясно, че ако си карал и експлоатирал автобус 20 години по улиците на София той вече е изчерпал напълно своите възможности. Сега ще дадем 51 386 лв., за да отървем софийска община от нейната скрап. Нарязахме тролеите, за да купим уж електробуси, а сега – купуваме неотговарящи на стандарта силно амортизирани стари автобуси“, добави още Григоров.

Според него тази абсурдна сделка изобщо не кореспондира с намеренията на Община Габрово, в сферата на екологията и чистия градски транспорт. Той припомни, че последните години са се провалили няколкото търга в Габрово за закупуване на нови автобуси, сред които електробуси. Сменяни са параметри по тях.

„От октомври месец 2017 години по  новия проект за обновяване на транспортната схема се провеждат поръчки за закупуване на нови автобуси, които се провалят. Вече има две провалени поръчки“, посочи народният представител Кристина Сидорова.

По думите й в първата поръчка на Община Габрово е било заложено купуването на 12 електробуса и 3 автобуса, движещи се на метан, а при във втората поръчка се търсело обратното – закупуване на 12 метанови автобуси и 3 електробуса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Туй са долни инсинуации на бесепедерастите. Ний от ОПГ ГЕРБ, отдавна сми купили чисто нови американски хавтобуси, произведени по най-модерните стелт- технологии използвани в изтребителя F-35, затова не ги виждате. Точно като останалите видими резИлтати, хавтобусите можем да ги видим само ние посветените герберасти, и то само като си сложим специалните розови очила за гербери и дебили.

 2. Емо

  04.10.2018 at 14:12

  Ама ако искат да ги купуват от Габрово. Автобусите са в движение в София. Ако никой не ги купи ще бъдат бракувани, а от старо желязо няма да се вземат по-малко от 5000 лв на брой.

 3. Свинятка Пудусова

  04.10.2018 at 15:59

  плюя на дрънголниците на вилажерката на нато на герб и т.н.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

В Габрово може да закупите живо коледно дръвче по Кампания „Посади надежда“

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в благотворителна кампания за закупуване на живи елхи, под надслов „Посади надежда“ на Министерство на земеделието, храните и горите ще има възможност да го направи на 38 места в страната, сред които и в Габрово.

снимка: МЗХ

Кампанията се провежда за трети път, като тази година тя ще се реализира в партньорство с Фондация „Искам бебе“ и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми.

Продажбата на живи елхички ще продължи от 9 декември до навечерието на Коледните празници – 23 декември.

снимка: МЗХ

В Габрово живи коледни дръвчета ще се продават всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в двора на Държавното горско стопанство, ул. „Минзухар“ 1, които предоставят обикновен смърч.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 10 000 елхички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината в Дряново си върна обратно ПТГ „Димитър Крусев“

Община Дряново си върна владението обратно върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“, предоставен на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и г-н Николай Зайцев за несъстоялия се Колеж по биоземеделие. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Вчера, 9 декември, комисия, назначена от кмета на Дряново Трифон Панчев и председателствана от неговия заместник Ангел Ангелов, придружавана от униформени служители за оказване на съдействие при изпълнение на заповедта и опазване на обществения ред са иззели имота.

снимка: Община Дряново

В имота попадат учебна работилница, складови помещения, гаражи, фоайе с топла връзка, учебна сграда с общежитие и 2 трафопоста.

Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев „е открита през юли 1959 година като промишлено училище по металообработване. След това става ПТУ по железопътен транспорт, а по-късно, по машиностроене и вагоностроене, техникум по транспорт и машиностроене и професионална техническа гимназия.

снимка: Община Дряново

От учебната 2014-2015 г. гимназията се влива в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а сградата бе отдадена на Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“, където трябваше да се развива модерният колеж по биодинамично земеделие и да превърне Дряново в студентски град.

Три месеца, след откриването на Висшия колеж по биодинамика в Дряново през март тази година общински съветници поискаха разтрогване на договора, поради неплащане на наем и такса смет.

снимка: Община Дряново

Поне две години преди това колежът беше обявил прием на студенти, които щяха да получават дипломи от неправителствена организация в сферата на образованието, регистрирана в Англия.

В края на 2017-та година тогавашната кметска администрация на бившия кмет Мирослав Семов съобщи, че е постигнала споразумение за започване на процедура по акредитация на Дряновския колеж като Образователен център на Кросфийлд институт.

снимка: Община Дряново

Община Дряново е дала със срок десет години на Сдружението общинския имот през декември 2016 г. за целите на колежа, който така и не бе акредитиран. Първите две от тях са били гратисен период, но наемателите трябвало да правят подобрения в сградата за над 5 000 лева месечно с ДДС, за сметка на наема.

С кметска заповед Трифон Панчев, Община Дряново си върна владението върху недвижимия имот на Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ от Сдружение „Регионално сдружение за социален просперитет“ и Николай Зайцев, на който бе отдадена с договор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова порция от филмирани габровски шеги

На 12 декември, четвъртък, от 17.30 часа в Музея на хумора и сатирата ще се състои премиерата на „Зодия Габровец“ – нова порция от филмирани габровски шеги, компилация от по-непопулярни и съвременни анекдоти, описващи габровеца и неговата самоирония и днес.

Пестеливостта има място и в нашето съвремие и габровци го доказват. Публиката ще види 5 клипа, в които са представени 67 анекдота. В тях участват актьори от ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

снимка: Община Габрово

Реализацията на клиповете е на екипа на Box Vision и се осъществява с подкрепата на Програма Култура на Община Габрово и в партньорство с Музея на хумора и сатирата.

„Зодия Габровец“ е продължение на проекта „Габровските шеги – нов живот“, в резултат на който в края на миналата година бяха пресъздадени 47 от класическите габровски анекдоти, които след премиерата бяха публикувани в интернет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица