Новини, Политика|03.10.2018 14:15

Габрово купува 10 стари автобуси от София за градския си транспорт

снимка: spirka.org

Габрово ще купи за нуждите на градския си транспорт десет 20-годишни излезли от употреба автобуси от София. За абсурдната сделка съобщи на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник в местния парламент Николай Григоров, който коментира взетото по време на последното заседание на ОбС – Габрово скандално решение.

Средствата за закупуването на старите автобуси, обслужвали две десетилетия столичани и гостите на София, са от икономии по различни проекти, реализирани от Община Габрово. Те са в размер на 51 386 лева, информира Григоров.

По думите му в решението, подкрепено с гласовете на управляващото мнозинство на ПП ГЕРБ, е записано, че автобусите втора употреба ще бъдат използвани като резервни при изпълнение на възложената градска транспортна схема, или по-точно „предоставени на Общински пътнически транспорт“.

Григоров информира, че по време на дебата в залата на Общински съвет – Габрово, социалистите са предложили към сумата от 51 386 лв. да бъдат прибавени и 12 700 лв. от изграждането на въжена стена в НУ „Васил Левски“ (бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“) и да бъдат купени по-малко на брой автобуси, но по-нови.

„С общата сума, в размер на 64 086 лв., вместо да бъдат купувани 10 десет излезли от употреба превозни средства, Габрово можеше да придобие 2 или 3 сравнително запазени и в движение автобуси, с които да започне подмяната на автобусния ни парк“, каза общинският съветник от левицата.

Според него това би било крачка към обновяване на автопарка на ОПТ – Габрово, тъй като се оказва, че в последно време много от курсовете на градския транспорт не се изпълняват, защото автобусите се чупят и няма резервни части за тях.

„По време на сесията на ОбС – Габрово с учудване разбрахме, че с тези 51 386 лв. ще бъдат закупени 10 бр. автобуси, по 5 000 лв. всеки, произведени през далечната 1998 г. Ръководството на Община Габрово обясни на съветниците, че ще закупим излезлите от употреба автобуси на Столична община“, допълни още Николай Григоров.

Тезата на управляващите, че „София имала толкова много нови автобуси, че тези не им трябват“ той определи като меко казано абсурдна. „Не сме съгласни да прибираме боклуците на София, за да возим гражданите на Габрово“, категоричен бе областният председател на БСП.

По думите му решението, гласувано от съветниците на ГЕРБ, за закупуване на десетте 20-годишни автобуси, излезли от употреба на столицата, е било представено от управляващите в местния парламент като „голям успех и изгодна бизнес сделка“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Категорично сме против този подход Габрово да събира всички „трошки“ на Столична община и да се превръща в автоморга! На всеки нормален човек е ясно, че ако си карал и експлоатирал автобус 20 години по улиците на София той вече е изчерпал напълно своите възможности. Сега ще дадем 51 386 лв., за да отървем софийска община от нейната скрап. Нарязахме тролеите, за да купим уж електробуси, а сега – купуваме неотговарящи на стандарта силно амортизирани стари автобуси“, добави още Григоров.

Според него тази абсурдна сделка изобщо не кореспондира с намеренията на Община Габрово, в сферата на екологията и чистия градски транспорт. Той припомни, че последните години са се провалили няколкото търга в Габрово за закупуване на нови автобуси, сред които електробуси. Сменяни са параметри по тях.

„От октомври месец 2017 години по  новия проект за обновяване на транспортната схема се провеждат поръчки за закупуване на нови автобуси, които се провалят. Вече има две провалени поръчки“, посочи народният представител Кристина Сидорова.

По думите й в първата поръчка на Община Габрово е било заложено купуването на 12 електробуса и 3 автобуса, движещи се на метан, а при във втората поръчка се търсело обратното – закупуване на 12 метанови автобуси и 3 електробуса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • Туй са долни инсинуации на бесепедерастите. Ний от ОПГ ГЕРБ, отдавна сми купили чисто нови американски хавтобуси, произведени по най-модерните стелт- технологии използвани в изтребителя F-35, затова не ги виждате. Точно като останалите видими резИлтати, хавтобусите можем да ги видим само ние посветените герберасти, и то само като си сложим специалните розови очила за гербери и дебили.

  • Ама ако искат да ги купуват от Габрово. Автобусите са в движение в София. Ако никой не ги купи ще бъдат бракувани, а от старо желязо няма да се вземат по-малко от 5000 лв на брой.

  • плюя на дрънголниците на вилажерката на нато на герб и т.н.

Напиши коментар