Свържи се с нас

Новини

Габровци ще плащат по-скъпа вода!

Published

on

снимка: ВиК – Габрово, Архив

От 1 октомври т.г. габровци ще плащат с близо 30 стотинки по-скъпа вода. Това обявиха на пресконференция общинският председател на БСП – Габрово Здравко Кънчев и областният председател на левицата и общински съветник в местния парламент на Габрово Николай Григоров, коментирали пред журналисти темата, свързана с повишаването на водата.

„Габровци, цената на водата се повиши благодарение на управляващата в нашия град партия ГЕРБ. Те гласуваха Бизнес-плана на ВиК-Габрово, представляващ неаргументиран документ. Отговорност носи управляващото мнозинство на ГЕРБ“, заяви Григоров, който информира, че социалистите в Общинския съвет са гласували категорично против поскъпването.

Общинският председател на левицата Здравко Кънчев припомни, че БСП е предупреждавала и алармирала неколкократно още преди 2 месеца, че цената на водата в Габрово ще бъде вдигната, а кметът Таня Христова и директорът на ВиК – Габрово са уверявали, че това нямало да се случи.

Кънчев подложи на съмнение реализирания вече Воден цикъл на Габрово, след чието случване се предполагаше, че цената на водата няма да се повишава. „С какво ще се подобри качеството на услугата след като се увеличава цената на водата?“, запита той и направи уточнение, че в някои части на Габрово почти след всеки паднал дъжд от чешмите на хората тече вода, приличаща по цвят на боза.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Николай Григоров разкритикува решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и мнението на експертите, заявили, че увеличението е далеч от границата на социалната поносимост.

„Кой определи социално поносимата цена? Кои са тези експерти? На каква база са я определили? Тя е около лев и петдесет повече от сегашната цена. Някой си е измислил социално поносимата цена, но за кого? За хората, с доходи над 2000 лева, или за тези, които според Бизнес-плана на ВиК-Габрово, най-редовните платци са пенсионерите и социално слабите граждани. За тях ли е социално поносима цената?“, заяви областният председател на БСП.

По-скъпата вода в Габрово безспорно ще се отрази във финансовото състояние на гражданите, убедени са социалистите. В срещата с медиите участие взе и народният представител от БСП Кристина Сидорова, която пред журналистите коментира разпределянето на водата, която е разлика от отчетеното от общия водомер и индивидуалните.

Сидорова информира, че в момента се подготвят промени, според които разликата от общия водомер и личните водомери ще се разпределя между некоректните платци, а не както е в момента между най -големия ползвател. Без значение дали е коректен или не.

„В момента тези, които ползват най-много вода им се разпределя най-много от общия водомер, което е крайно несправедливо. Едно 4 семейство, живеещо в голям блок, ползващо 12 кубика вода примерно, със сигурност плаща и 2 или 3 кубика от общия водомер, независимо дали е коректен платец или не. Абсолютно задължително е това да се промени“, поясни депутатът от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица