Новини, Политика|28.09.2018 12:01

Габрово прехвърли 5 свои язовира на държавата

снимка: Областна администрация – Габрово

Оживени дискусии предизвика предложението за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на общинските язовири на държавата на време на редовното заседание на местния парламент, състояло се вчера (27 септември).

Община Габрово е собственик на 6 язовирни стени и съоръженията към тях, изградени в периода от 1959 г. до 1963 г.: язовир Синкевица – кв. Гачевци, язовир Сеферчер – с. Яворец, язовир Пача бара – с. Гарван, язовир Гиргини ІІ – с. Гиргини, язовир Разсадника – с. Рачевци и язовир Белчев дол – с. Прахали.

Местният парламент одобри прехвърлянето на собствеността на пет от водните обекти безвъзмездно на държавата. Това са язовирите Сеферчер, Пача бара, Гиргини ІІ, Разсадника и Белчев дол.

Общината ще запази контролните си функции по отношение на безопасността и безаварийната експлоатация на обектите.

За язовир Синкевица е подготвено проектно предложение за безвъзмездно финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020г.“, по процедура „Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения“.

Очаква се след приключване на ремонтните дейности, язовирът да отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност и превенция, като по отношение на него ще бъде повишена защитата на населението от наводнения.

Ще бъде подобрено техническото състояние и защита на критичната инфраструктура, и ще бъде повишена защитата на техническата и социалната инфраструктура. Експлоатационният живот на язовир Синкевица ще бъде удължен. Наличието на общински площи в съседство и градското му местоположение предполагат формирането на зона за отдих и възстановяване.

Последните промени от юли 2018 г. в Закона за водите засягат статута, управлението и стопанисването, както и осигуряването на безопасността на язовирите в страната. Законът налага ремонт и реконструкция на язовири държавна и общинска собственост, като общините са задължени да заплатят разходите за ремонтите на общинските язовири.

Такова задължение на общините може да се избегне само когато правото на собственост върху язовирите се прехвърли безвъзмездно на държавата след решение на Общински съвет. На общините е даден тримесечен срок от влизането на Закона в сила за депозиране на мотивирано предложение до министъра на икономиката за прехвърляне на собствеността на обектите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

 • 09.00 – 12.00 ч: На отбивката, с Танчето – предаване за магистралната труженичка станала случайно г-н Кмет

  12.00-12.15 ч: Говори Фашингтон: новините, каквито ни се иска да си мислите, че са

  12.15 – 13.00 ч: Без бъклица и дрян – чалга предаване за опростачване

  13.00 – 15.00 ч: Орбан-изация – плямпане за успехите на Орбан в Унгария, от продажни слуги на ФАЩ и Еврогейския, които в България правят точно обратното на това което прави Орбан в Унгария

  15.00-15.05 ч: Слушайте Брюкселу – кратки и лесни за разбиране (от електората на ГЕРБ) опорни точки

  15.05 – 17.00 ч: Дебелаци – следобеден блок, разобличаващ коаналиционния партньор на Бойко Борисов – Делян Пеевски, с водещ доносника на ДС Антон Тодоров, който води и предаването „Подбраните Документи“ в една от телевизиите на Делян Пеевски

  17.00 – 19.00 ч: Партизан за бой се стяга – предаване на историческа тематика, за времената на платените протести и борбата на партизаните на Сорос за власт и пост

  19.00 – 20.00 ч: Говори Козяк – новините прочетени БАВНО и обяснени още по-БАВНО, за бавноразвиващи. Като лидера на една парламентарни групи, завършил помощното училище във Вършец

  20.00 – 21.00 часа: Без часова разлика (през лятото) и „Час разлика“ (зимата) – сериал, показващ проспериращия живот на ровещите по кофите за боклук пенсионери в Еврогейска България

  21.00 – 22.00 часа: Хвани ни ако можеш – сериал, описващ у(при)свояването на европейските фондове от партийните калинки и обръчите от фирми на ОПГ ГЕРБ

  22.00 – 23.00 ч.: Откраднат завод – сериал, за началото на демокраДцията в България и забогатяването на розовобузестия олигарх Прокопов

  23.00 – 00.00 ч.: Големите Каки – риалити формат с участието на Цвъцка Цвачева и Искрето Фидоошова по монокини

  00.00 – 03.00 ч.: Бойко и Доган – интимно: еротичено предаване за ЛГБТ-аудиторията

 • Нееее, няма коалиция между ГЕРБ и ДПС. Да не си помислите нещо…

  ГЕРБ оттегли „вреден“ за ДПС законопроект, за да си осигури кворум в парламента

  Петъчното заседание на парламента започна 15 минути по-късно заради липсата на кворум от 121 народни представители. Първоначално се регистрираха 116 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, но при втория опит се включиха и представители на ДПС. За да бъде осигурен кворум, управляващите отложиха гласуването на законопроект, който по думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е „вреден за хората и обществото“.

 • А, не е от 50, от 200 и няколко години е. Даже хич не им пука на свинете, дали ще им турят бял или черен свинар у Белия Свинарник във Фашингтон.

 • Шефът на КПКОНПИ с лицето си: Няма нито един ред незаконно при Делян Пеевски

  Той излезе с пламенна тв реч в защита на депутата от ДПС и извършената му от комисията оневиняваща проверка

  Председателят на Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев, назначен от ГЕРБ, защити резултата от проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, като обяви, че няма „нито един ред за нещо незаконно“ в имотното му състояние.

  „Няма нищо незаконно при Делян Пеевски. Имахме сигнал срещу него и извършихме една обстойна проверка, но излезе, че не сме го проверявали. Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата“, обяви Пламен Георгиев в интервю за б(осфор)ТВ.

Напиши коментар