Новини, Общество|27.09.2018 12:51

Тренинг за Ученическите екипи в Габрово по първа помощ (снимки)

снимка: БЧК – Габрово

По предложение на Международната федерация на Червения кръст, от 2000 г. насам всяка втора събота на месец септември се чества Световния ден на първата помощ. Тази година той се отбелязва за осемнадесети пореден път, под мотото „Първи действия при пътнотранспортно произшествие”.

Темата за злополуките по пътя е изключително актуална – всяка седмица в България загиват повече от 15 човека, а над 150 са пострадалите с тежки наранявания, част от които остават с трайни увреждания.

Пътнотранспортните произшествия възникват най-неочаквано, по всяко време и на различни места. При тези ситуации най-важна е помощта в първите минути след инцидента. Много често тя е решаваща за спасяването на човешкия живот. В повечето случаи тази помощ се извършва от очевидци на злополуката, затова е необходимо колкото се може повече хора да бъдат обучени по първа помощ.

Първата долекарската помощ е една от приоритетните дейности на Български младежки Червен кръст – Габрово. Част от дейностите в тази насока са насочени към поддържане и обучение на Ученическите екипи по първа помощ към училищата в област Габрово.

снимка: БЧК – Габрово

На 25 септември в парк Маркотея се проведе тренинг по първа помощ, в който взеха участие 40 членове на УЕПП от училищата в Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Техни обучители и ментори бяха помощния екип на Младежки авариен екип.

снимка: БЧК – Габрово

Участниците преминаха през шест пункта, на които им бяха демонстрирани правилните действия при основните спешни състояния: силно кръвотечение, човек в безсъзнание с нормално дишане, човек в безсъзнание без дишане и сърдечна дейност, задавяне, фрактура на крайник, инфаркт и инсулт.

снимка: БЧК – Габрово

Тренингът постави началото на обученията на екипите за предстоящите състезания през 2019 г., като беше изготвен график за последващи обучения на екипите от МАЕ. Той е част от дейностите на БМЧК – Габрово по проект „Академия за УЕПП”, финансиран от фонд за подпомагане дейностите на БМЧК на местно ниво „Мисли глобално, действай локално”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар