Свържи се с нас

Култура

Читалище „Бъдеще – 1928“, кв. Любово ще отбележи 90-годишен юбилей

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

Тази година Народно читалище „Бъдеще – 1928“, квартал Любово ще отпразнува 90 години от основаването си. Читалищното настоятелство отправя покана към жителите и гостите на квартала да се присъединят към юбилея, който ще се проведе идната събота, 15 септември.

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

Празникът ще се проведе пред сградата на читалището, а началният час, в който ще започне е 17.30 часа. В програмата по случай 90-годишния юбилей участие ще вземат НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1928“, НЧ „Зора – 1872“, ТФ „Зорница“ – Трявна, „Еликсир Брас Шоу Бенд“ (духов оркестър) – Ловеч, група F.I.M.S., със специалното участие на Ралица Христова. Водещ на събитие ще бъде Светлана Кацарска.

снимка: НЧ „Бъдеще – 1928“

На 21 януари 1928 г. в село Газурници, Габровска околия е основано читалище „Бъдеще“ от 31 членове. В същия ден е приет уставът на читалището. На 23 януари същата година е избрано читалищно настоятелство и проверителна комисия. Първият председател на читалището е Стефан Балабанов. Касиер е бил Димитър Илиев, а за секретар е избран Генчо Начев.

Първоначално читалище се е помещавало в тогавашното начално селско училище. На 15 май 1928 г. индустриалецът Илия Илев, стопанин на фабрика Бъдещност е подарил един шкаф с приспособления за библиотека, на стойност 1500 лева, поради което е бил провъзгласен за благодетелен член на читалището.

Майстори, читалищни членове направили сцена в една от учебни стаи и при особен ентусиазъм през годината били дадени от читалището две вечеринки, на които са играни пиесите „Много бабривият бръснар“ и „Бъчва червено вино“.

В началото на 30-те години започва подготовка за строежа на новата сграда, а именно намиране на терен и събиране средства за строежа й. Първоначалният вид на новата сграда е бил малък салон, без сцена и с две стаички – в едната се е помещавала библиотеката, а в другата е била читалнята.

До 9 септември 1944 година читалището се е наричало „Бъдеще“. След това е преименувано на  „Георги Генев“. През годините са изнесени много театрални постановки, танцови забави за младежите от селото.

В началото на 50-те години започва изграждането на сцената, а след обявяването на село Газурници за квартал Любово на град Габрово, започва разширение и строеж на новото двуетажно крило, което и до момента се помещава библиотеката.

На новата читалищна сцена в края на 50-те години са изнасяли концерти професионални фолклорни състави. На тази сцена са пели именити изпълнители като Борис Машалов, Мита Стойчева, Йовчо Караиванов и други .

През 60-те години са изнесени множество театрални постановки като „Михал Мишкоет“ и  „Някой ден , някоя нощ“.

През 70-те години се създава детски танцов състав, който съществува до 1988 г. Ръководители на състава са Веска и Любка Якова. През 70-те години също е създадена школа по акордеон. Неин ръководител е педагожката Христина Колева. Изнесени са театрални постановки, като „Чуден човек“, „Когато гръм удари“ и „Женско царство“.

През 1988 година е създадена женската певческа група, която през годините има значителни успехи на национални и международни фестивали.

Втора награда на Копривщица 1995. На националния събор-надпяване Копривщица 2005 г., самодейците от читалището направиха много добро впечатление на журито, което ги класира за финалния етап и снимки пред Българска национална телевизия.

На Международния фолклорен фестивал гр. Хасково 2007, групата завоюва Трета награда в съревнование с 48 състави, от 8 държави.

През 2016 г . на Националния фестивал за хумористична песен в ЕМО „Етър“, групата завоюва втора награда, а през следващата 2017 г. печели Трета награда на националния фолклорен фестивал „Авлига пее“, в село Обединение. Ръководите на групата през годините са Росица Колева и Иван Станев.

Успехите, постигнати от читалището, освен на добрата работа в самодейните групи се дължат и на доброто читалищно ръководство. Тук е мястото да бъдат споменати някой от читалищните председатели и библиотекари пред годините, които са: Тяна Митева –председател и библиотекар Стиляна Костова, Иванка Колева –председател и библиотекар Веселина Григорова .

Други председатели през годините също са – Стефан Лесев, Валентина Стайчева, Павлин Колев . За успехите на читалището през годините са допринесли и библиотекари, като Рена Рачкова, Габриела Урукова, Марияна Демирева.

В момента читалището се ръководи от млад и ентусиазиран екип, с председател Йоана Кожухарова и библиотекар Илиян Станев, които вече трета година възстановяват на много високо художествено ниво празника на квартал Любово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровци промениха играта в Нощта на театрите

За втора поредна година Габровският театър отвори вратите си за публиката в европейската „Нощ на театрите“, която се проведе на 16 ноември 2019 г. в 18 български града и общо в 11 европейски държави. Тази година мотото на инициативата беше „Tи променяш играта. Играта променя теб“, което насърчи малки и големи да се включат в програмата от събития, организирани в Габрово.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

С „Ден на отворените врати“ беше даден старт на „Нощта“. Зрителите имаха възможност в три различни часа да посетят пространствата на ДТ „Рачо Стоянов“ и да се запознаят с работния процес в театъра преди представление. Гид на посетителите беше актьорът от габровската трупа Любен Попов, познат от много театрални постановки, както и от малкия екран с нашумелия сериал „Пътят на честта“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Той им разказа за постановката „Свекърва“, разведе ги зад кулисите и на сцената по време на изграждането на декора. Отговори на въпросите на най-любопитните защо декорът трябва да бъде мобилен, как се изгражда сценографията на даден спектакъл, как се подбират и създават костюмите, които също се съобразяват цветово с декора, какво отличава актьорската игра в спектаклите на различните режисьори. Най-запалените фенове се престрашиха да влязат в ролята на свекървата Костанда. За начало пробваха само част от костюма ѝ.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Централното събитие в габровската „Нощ на театрите“ беше най-новият хит на ДТ „Рачо Стоянов“ – „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Няколко дни по-рано постановката взриви публиката в Народен театър „Иван Вазов“ и покори сцените в Ловеч, Русе и Карнобат. Специално за инициативата от габровския театър бяха подготвили макет в човешки ръст на плаката на постановката с възможност зрителите да се снимат като главната героиня. Оказа се, че не само бъдещи свекърви се увековечиха с лика си на плаката, но и много бъдещи снахи и зетьове. Атракцията привлече мъже и жени на всякаква възраст, момичета и момчета.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Като допълнително съпътстващо събитие беше организиран благотворителен базар в подкрепа на „Съюза на слепите в България“, на който бяха изложени предмети, създадени от напълно незрящи хора. Акцията беше и в подкрепа на пострадалите от катастрофата край Микре преди две години.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

„Нощ на театрите“ е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече 7 години (от 2013 г. до сега) събира български творци, зрители, почитатели и театрали заедно да преживеят арт събития, посветени на театралното изкуство.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово
снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Организатори на инициативата в България са фондациите „Арт Проджектс“ и „Асоциация Информбюро“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово

Във вторник, 19 ноември, писателят Калин Терзийски ще гостува в Габрово. Събитието се организира от литературния сайт TetraDkaTa.com, в уютната обстановка на ресторант REST. То ще започне в 19.00 часа. На чаша вино габровската публика ще има възможност да се запознае с най-новите книги и проекти на автора.

Калин Терзийски е роден през 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната боница в Курило – „Свети Иван Рилски”. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува нещата си в периодичния печат – списанията „SAX”, „Егоист”, „Едно”, „Найт лайф”, „Ева”, „Клуб М”, вестниците на „Труд”.

Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: „Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“. Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура, в която членува и брат му, писателят Светослав Терзийски. През 2009 написва романа си „Алкохол”, в който прави дълбок разрез на съвременното българско общество. В периода 2007 – 2012 е издал дванайсет книги – шест сборника с разкази, три стихосбирки и три романа.

19 ноември, 19.00 часа Ресторант „Рест“

Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове),”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), „Сурови мисли със странен сос” (поезия), участия в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”, „Има ли кой да ви обича” (разкази, изд. Жанет 45, 2009), „Любовта на 35 годишната жена” (разкази, изд. Жанет 45, 2010), „Алкохол” (2010), „Имен ден за добрия човек” (разкази, Жанет 45, 2011), Лудост (2011), „Ной дава последни указания на животните (2012)“, Войник или Упование за обезсърчените (2012), “Разкажи ми“ (2018), „Мечката и други разкази“ (2018), „Моите неща“ (2019), „Вълнения“ (2019). Стилът на произведенията на Калин Терзийски може да се определи като нов героичен реализъм.

Романът му „Алкохол” е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон” – като най-продаваната книга на годината. Пет пъти е номиниран за литературната награда „Хеликон”. През 2011 г. е награден с първата за България Европейска награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

На 19 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица