Свържи се с нас

Любопитно

Честванията на „Шипченската епопея“ започват днес от Габрово (Програма)

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Честванията на 141-та годишнина от Шипченската епопея започват днес, 21 август, от Габрово. Събитията, включени в проявите през настоящата година, ще преминат под мотото „Да се срещнем на Шипка“.

През цялата седмица от 21-ви до 26-ти август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея. Организатор на тържествата е инициативен комитет, председателстван от областния управител на Габрово Невена Петкова. Акцентът тази година е върхът Шипка.

На 24 август в близост до зимната войнишка землянка и Команден пункт на генерал Столетов, проф. Петко Петков ще изнесе открит урок по история.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В програмата на тазгодишното издание на Националното честване на Шипченската епопея е включен нов елемент от организаторите и той е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“.

Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, събота, където ще се пресъздадат историческите действия.

Всички организатори смятат, че усилията си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла „на косъм“.

От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

снимка: Областна администрация – Габрово

В хронологичен ред събитията започват днес, 21 август, с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат парка до РБ „Априлов – Палаузов“.

Там Областна администрация – Габрово, заедно с Община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на историческия филм „Героите на Шипка“, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят техниката си.

Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кулминационният ден 25 август, събота, започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи.

Походите стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколския манастир. Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово, Архив

Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка на площад „Възраждане“ в Габрово и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. „Възраждане в Габрово“ в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.

Националното честване „Шипченска епопея“ се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев. Традиционно медийни партньори са: Вестник „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово Нюз, Култура On Air и Photoplace club.

Събитията се организират в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Национално честване Шипченска епопея

21-26 август 2018 г.

Под патронажа на Президента на Република България

Програма

02 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия – Казанлък

16 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
МЯСТО: ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК

21 август 2018 г.

16:30-19:00 часа „С ПОГЛЕД КЪМ ШИПКА“ – ПРАЗНИЧНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
Място: / парк с мечето/

22 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия „Христо Цокев“

23 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
Място: Регионален исторически музей – Габрово

24 август 2018 г.

9:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА И ПО ОРИЕНТИРАНЕ

12:30 – 13:00 часа ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ
Място: връх Шипка / до Зимна войнишка землянка и Команден пункт на ген. Столетов/

25 август 2018 г., събота

7:45 – 8:30 часа ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ШИПЧЕНСКИТЕ БОЕВЕ
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Място:
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

12:00 – 12:50 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:30 – 14:30 часа ВЪЗСТАНОВКА НА БОЕВЕТЕ
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

20:30 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово

21:45 – 22:45 часа „О, ШИПКА“
СПЕКТАКЪЛ НА НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „БЪЛГАРЕ“
Място: открита сцена, пл. Възраждане, Габрово

Информация за автобусите

7:30 часа Габрово – Соколски манастир – 2 лв
7:00 часа Габрово – м. Узана – 3 лв
9:30 часа Габрово – връх Шипка – 5 лв двупосочен
15:30 часа Връх Шипка – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Мотосезонът в Габрово ще бъде открит тази събота, 13 април

Published

on

Тази събота, 13 април, в Габрово ще се проведе откриване на мотосезон 2024. Стартът ще бъде даден на площад „Възраждане“ в 09.30 часа, а след 13.00 часа ще започне демонстрационната мото обиколка на града.

Екипи на полицията ще съпроводят участниците по време на мото обиколката, която ще се проведе по определен маршрут.

Участниците в откриването ще потеглят от пл. „Възраждане“, ще преминат по бул. „Априлов“, в посока кръговото на Шиваров мост, откъдето ще продължат по бул. „Хемус“ до кръстовището с бул. „Столетов“.

Оттам след ляв завой по бул. „Столетов“ ще преминат по ул. „Капитан дядо Никола“, ул. „Йосиф Соколски“, ул. „Николаевска“, ул. „Априловска“, на която след завой надясно по ул. „Юрий Венелин“ ще се отправят към площад „Игото“, ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Търновсско шосе“ (бивша „Орловска“).

След това ще преминат по ул. „Индустриална“, ул. „Лазурна“ и оттам ще продължат на ляво по бул. „Могильов“ до кръстовището с бул. „Стефан Караджа“ и по бул. „Стефан Караджа“ към Севлиево.

Полицията призовава всички участници в движението да спазват правилата за движение, да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

Зареди още

Любопитно

„ВАИКАР“ ще оцени по достойнство Вашия стар „Мерцедес“ или „БМВ“

Published

on

Притежавате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ W126 или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува екземпляри от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни и достойни цени за Вашата стара кола. Независимо дали тя е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да я видим.

📞 Свържете се с нас, като позвъните на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си дългогодишна служба.

Позвънете още сега и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Над 120 екипажа пристигат в Трявна за традиционното офроуд състезание

Published

on

Несъмнено едно от най-мащабните и харесвани спортни събития, провеждащо се на територията на община Трявна, е офроуд състезанието, което събира любители на екстремните преживявания от близо и далеч.

След едногодишно прекъсване, тази година в надпреварата се включват над 120 екипажа от България и съседна Турция, които ще открият пролетния сезон в Трявна. Главен организатор на събитието е Автомобилен спортен клуб „Риск-Габрово“, с подкрепата на Община Трявна.

Официалното откриване на офроуд състезанието „Трявна 4х4“ 2024 ще се състои на 13 април, събота, от 08.45 ч пред сградата на Община Трявна. Точните трасета и места за наблюдение ще бъдат обявени ден по-рано.

Идеята за провеждане на подобно кроскънтри рали и офроуд състезание в покрайнините на Трявна се заражда през 2010 година, когато е и първото издание на екстремната надпревара.

„Така вече 13 години имаме възможността да организираме офроуд състезание и Трявна да е наш любезен домакин, за което отново благодарим! Неслучайно сме избрали региона, защото е центърът на България и отделно тук има много повече хотели и места за настаняване на хората. Трасетата са много подходящи и има на полигоните затворен кръг, който е много подходящ също за публика и състезатели“, коментира Йосиф Лагадов от АСК „Риск-Габрово“.

В тридневното офроуд приключение в Трявна и Плачковци ще участват високопроодими джипове и UTV-та.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица