Новини, Политика|16.08.2018 10:19

Тунелът под Шипка трябва да се разглежда заедно с АМ „Русе – В.Търново“

снимка: МРРБ

Северна България има нужда от повече мостове на р. Дунав предвид данните за трафика, предстоящото изграждането на втори мост при Русе на р. Дунав и на АМ „Русе – Велико Търново“, която трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка и може да бъде построена с национални средства или по линия на публично-частно партньорство.

Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков преди пускането на движението по ремонтирания близо 5-километров участък от пътя между Горна Оряховица и  Арбанаси.

По думите на регионалния министър есента на тази година ще бъде решаваща в определянето на това на кой от двата варианта за финансиране на АМ „Русе – Велико Търново“, с проекта за тунел под Шипка, ще се спре държавата.

Интересът на две от петте китайски компании, с които подписахме споразумения, е изключително голям. Техни представители посетиха площадките на обхода на Габрово, който се изпълнява в момента, трасето до бъдещия тунел под Шипка. Северна България ще бъде приоритетно разглеждана  за финансиране по линия на бюджетни средства, подчерта министърът.

Параметрите на китайските инвестиции са между няколко стотин милиона евро първоначална инвестиция до милиард и половина евро, каза още министър Нанков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

  • Този тунел вече е толкова изтъркана политическа приомица / експлоатираса по вече от 30 г. /…… моля Ви г-жи и г-да политици измислете нещо ново !

    • Бе не виждаш ли какво става в подстъпите за тунела. Реално са готови…
      Извади си главата от отзаде…

      • И какъв е резултата. Усвояват се 100 млн. лева. Стига се до Червения завой, като се избикаля Габрово. и толкова. И да направят тунел, от В. Търново до Донино по този път през Дряново ли ще минават.

Напиши коментар