Новини, Общество|14.08.2018 9:52

Габрово отново е част от Националната лятна антиспин кампания

снимка: Тодор Тодоров, фото „Спринт“

На 15 август стартира пореден етап от Национална антиспин кампания, която е целогодишна инициатива и има за цел да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН, да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции.

Кампанията цели и да мотивира хората към отговорност към собственото здраве и ще продължи до 15 септември.

Регионалната здравна инспекция в Габрово припомня, че от началото на тази година до 9 май са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица.

Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година, е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.

По време на кампанията всеки желаещ може да провери своя ХИВ-статус безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ – Габрово, ул. Райчо Каролев №2.

В периода на кампанията ще бъдат обучени доброволци от БМЧК – Габрово, на тема: „Какво знаем и какво НЕ знаем за СПИН”.

На 17 август, петък, в централната градска част на Габрово ще се раздават кондоми и информационни материали на гражданите.

Материали ще бъдат предоставени и раздадени още в общините: Дряново, Севлиево, Трявна, информират още от Дирекция „Обществено здраве“ на РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Нормално е Габрово да е в Национална антиспин кампания. Толкова много цигани, роми и мангали се навъдиха в Габрово, като голяма част от тях проституират, а останалите се чукат за кеф. Габрово ще стане развъдник на болести … и на чавета! Благодарим ти ГЕРБ Габрово за грижите за нарастване броят на живущите в общината!!! След 10 години тук ще бъде „Рай“!!!

Напиши коментар