Свържи се с нас

Новини

„С поглед към Шипка“

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Открий своето предизвикателство и се включи в празничните инициативи, които ще се проведат на 21 август в градинката с мечето.

Проявите са част от програмата за тазгодишните тържества за Националното честване „Шипченската епопея“, което се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Под мотото „С поглед към Шипка“, организаторите от Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Дом на хумора и сатирата, доброволците от Център за работа с доброволци към Община Габрово, сдружение „Роден пъзел“ и школите по изкуство на габровските художнички Ема Вертерова и Елиза Ковачева канят всички деца и възрастни да дадат старт на тържествата, чиято кулминация ще бъде на 25 август.

На 21 август началото е в 16:30 часа, а мястото е познатата на всички габровци градинка с мечето. Ако вашето дете обича да рисува или моделира, а защо не и вие с него, то тогава може да се включите в ателиетата по творчество.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ако сте добри в конструирането – ще имате на разположение конструктори, с които да покажете умения и да представите вашия поглед към Шипка. Оцветяване, рисуване върху камъчета или с тебешири, занимателни игри, подготвени от доброволци, са предвидени дори и за най-малките посетители на парка.

За сръчните и наблюдателните е подготвено състезание по редене на пъзели. И ако си мислите, че това е детска игра ще останете изненадани. Шест отбора ще се състезават в подреждането на пъзели от 1 000 части, предоставени от сдружение „Роден пъзел“.

16 деца от габровските детски градини ще участват в конкурс за най-добро рецитиране. Изборът на стихотворение е индивидуален, а акцентът трябва да е Родината. Специално жури ще отличи най-добрите, а за всички ще има Грамота.

Представители на клуб „Традиция“ клон Трявна ще направят малък музей на открито, а всеки който има желание ще може да се снима, преобразен като опълченец с подходяща униформа.

Различни награди очакват най-добрите от всички тези занимания. За финал на вечерта е предвидена прожекция на открито от 20.00 часа на филма „Епопеята на Шипка“, който е с рисувани картини от деца, а веднага след това историческият филм „Героите на Шипка“.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Всички тези активности ще се случват в рамките на парка между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ на 21 август, вторник, от 16:30 часа и всички вие може да станете част от тях, и да бъдете съпричастни към Национално честване Шипченска епопея.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица