Новини, Общество|10.08.2018 10:51

Ректорът на университета в Габрово – „тежък“ богаташ!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общо пет апартамента – три в Габрово и два София, къща с двор в село Борики, сумата от 158 847 лв., гараж и урегулиран поземлен имот е посочил ректорът на Технически университет – Габрово в декларацията си за имущество и интереси за 2017 г. пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това установи проверка на „Габрово Нюз“, по повод публикуваните през тази седмица на страницата на КПКОНПИ ежегодни декларации за имущество и интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Управляващият  габровското висше учебно заведение е декларирал 100% собственост върху идеалните части на къщата с двор и урегулирания поземлен имот в с.Борики, гаража в Габрово, както и на два от апартаментите в областния град. При третия – има 50% собственост.

В декларацията, подадена от ръководителя на висшето техническо училище в Габрово, става ясно още, че той се е сдобил през 2011 г. с апартамент в София, на площ от 74 кв.м, за сумата от 125 171 лева, за чиито собственик в декларацията е посочена неговата съпруга. Второто недвижимо имущество в столицата е било закупено през 2003 г. за сумата от 39 100 лв. със средства на габровския ректор и записано само на негово име.

Ръководителят на ТУ – Габрово е декларирал 115 000 лв., 22 486 евро, както и 20 000 лв. на жена си, като общите им налични парични средства, с които двамата разполагат, възлизат на 178 847 лв. Той е вписал и три леки автомобила, декларирани пред КПКОНПИ, единият от които закупен през 2016 г. за сумата от 5 000 лв. При другите два притежава по 50% от тях.

Невена Петкова, снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова е декларирала апартамент в Севлиево. Пред КПКОНПИ за миналата година тя посочила още 2 500 лв. налични парични средства от заплата и 2 000 лв., също от заплата, но на нейния съпруг.

Губернаторът на Габрово разполага на влог с 17 162 лв. от заплати и обезщетения, както и с 25 802 лв., постъпили по нейната сметка от съпруга й чрез заплати, заеми и спестявания. В декларацията Невена Петкова е заявила още кредит, в размер на 35 671 лв. на името на мъжа си, кредитна карта с лимит до 2 000 лв. и кредитна карта за 2 000 евро на съпруга си.

Таня Христова, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Габрово Таня Христова е декларирала, че през 2017 г. е наследила апартамент в Габрово, парцел в с.Балани, 1/6 от лозя и ниви в с.Горна Митрополия, и 1/4 от два леки автомобила. В декларацията си Христова е посочила още, че притежава 500 кв.м парцел в Габрово, закупен през 2007 г. чрез заем, апартамент в областния град от 2008 г. – произходът на средствата, за който са от заплата. Данни за наличните си парични средства габровският кмет не е обявявала.

Климент Кунев, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Един от заместници на Христова – Климент Кунев, е упоменал, че се е сдобил с мотоциклет за 1 000 лв. през 2017-та, произходът на средствата, за който са дошли от заплата. Той е декларирал общо 96 900 лв. в сметките си, от разпределение на дивидент между съдружници, кредит за текущо потребление, заплата и продажба на недвижим имот.

Зам.-кметът на Габрово Кунев разполага с банков депозит, в размер на 20 700 лв., произходът на средствата, за които са от продажбата на недвижим имот и кредит за текущо потребление. Той, заедно със своята съпруга, имат кредит за текущо потребление за 58 000 лв.

Николай Сираков, Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков е декларирал апартамент в Габрово, налични 5 000 лв. от заплата, три банкови влога – два за общата сума от 7 123 лв. и един за 1968 евро. Изплаща финансов лизинг, в размер на 27 250 лв., за нов автомобил.

Иглика Събева, снимка: Областна администрация – Габрово

Колежката му от същата политическа партия – Иглика Събева, има апартамент в Севлиево, къща с двор в с.Младен, собственост на съпруга й, който притежава няколко ниви, пасища и иглолистна гора. Тя е собственик на лек автомобил за 900 лв.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В декларацията си народният представител на БСП – Габрово Кристина Сидорова е посочила лек автомобил, закупен през 2017 г. за 2 000 лв. със средства от заплата.

Борис Вангелов

Четвъртият габровски депутат Борис Вангелов си е купил с пари от заплата също лек автомобил, но за 5 500 лв. Той е посочил 10 000 лв. в банковата си сметка, както и 31 780 лв. банков влог от заплати.

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев е декларирал, че разполага с налични парични средства, в размер на 35 000 лв., дошли от заплата. Премиерът Бойко Борисов пък e с 53 260 лв.

*Редакторска бележка*

Чрез настоящата публикация Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ не цели да дискредитира, накърни достойнството или урони престижа на лицата, заемащи висши публични длъжности, а да информира обществеността за тяхното имотно и финансово състояние, което самите те са декларирали пред КПКОНПИ.
В случай, че някои от лицата, намерили място в публикувания материал
, се почувстват засегнати, ощетени по някакъв начин, желаят да обяснят за произхода на средствата си или сме пропуснали да отразим детайл от декларациите им, „Габрово Нюз“ ще им предостави възможността за право на отговор на страниците на медия ни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

25 коментара

 • Такива сме ние, герберастките ссине.
  Бедни сме като църковни мишоци, всичко спестено от закуски и еврофондове влагаме в офшорки в Делауеър и на остров Ман.
  В Бългериа не държим пари, щото знаем, че скоро ще се казва Ромландия.

 • Ректора си е направо за панделата! От къде има толкова пари???? Яко далавери върти

 • Я, колега от Габрово ме стигнал по апартаменти, къщи и дворове. За следващите избори ще го привикам да кихне здраве в касичката

 • Грабиха народа, както и турчин не го е грабил…

 • И Вилъжера разследвайте, от 5 години твърди, че има апартамент за 500 000 лева в центъра на София!

 • Апетитът идва с краденето, другари соросоиди.
  И аз като бях на служба в Инкубатора в Зелената къща, не съм и сънувал, че един ден ще ми паднат милиони в джобчето.
  Ама ето, че се излюпих и сега съм бакан на Отровено Общество и опосквам Еврофондовете и правя Бългерия нов Бангладеш на Балканите с 90% мангали и 10% бели.

 • Искате да забогатеете докато ОПГ ГЕРБ е на власт? Лесно е! Само трябва да си уредите една обществена поръчка за фирмата която сте си регистрирали за целта, и вече сте богати. Ето така:

  На 7 август БАБХ поръчва препарати за диагностика на чума.

  Поканена да достави реактивите е фирма, основана през юли с основен предмет на дейност в сферата на компютърната техника.

  Прогнозната цена е почти 336 хил. лв. без ДДС. За договаряне е поканена единствено фирмата „Глобул вижън 2018” ЕООД.

  Според Търговския регистър седалището е в София в жилищен блок. На адреса отричат да има фирма. Дружеството е вписано в съда на 6 юли с капитал от 500 лв. Управител и едноличен собственик е 28-гоздишният Никола Явахчов. Работи в Центъра за градска мобилност като служител на наказателен паркинг. Твърди, че е подложен на атака от конкуренти. Твърди, че е получил покана от БАБХ за пряко договаряне.

 • Същото, като офиса на ВилЪжерчо на ул.КрумПопов 1, а там несъществуващата руска ЖокерМедия.

  😆

 • Като не спускат нови опорни точки, започнах да вещая като Баба Ванга какво мечтае цяла Южна Америка и какво искали габровци.

 • Не може с ректорска заплата да се придобие такова имущество. Сегашният ректор трябва да бъде разследван за присвоявяне и злоупотреба с държавни средства.

 • Жената на ректора е проста библиотекарка. Откъде има спестени 20 000 лв.и апартамент в София. Господа от КПКОНПИ, тези двамата са за затвора! ТУ е във финансова криза, а ректорът е „тежък“ богаташ!

 • По-интересният въпрос е в коя офшорка са НЕдекларираните пари на Томиславчо и на секретарката му, която се мисли за кметица на Габрово.
  Ректорът поне е декларирал реалното си имущество, а тези имат милиони по островите.

 • Стига сте се вглеждали че ректорът на ТУ е беден богаташ с 158 847 лева влог и бахча на Борики, ами вижте там няма ли някой проект за купуване на елекрички, че още руси гербави калинки чакат за нова служебна кола

 • Равносметката от 8 год. управление на ректора е: липса на студенти, липса на преподавателски състав, финансова криза на уч.заведение.
  Лична равносметка на ректора – 5 апартамента, 200 000 лв.в банката, вила на стойност 200 000 лв., 3 коли.

 • Стига сте се вглеждали във вилите, дето Бат’Бойко ги подарява на духачките си в Барселона, гледайте хотелите на Кирчо Добрев, дето ги е взел съвсем законно.
  Наш’те помиярски медии , Педиапуул, КлоЗет и т.н. , никога няма да пишат за ошшорните активи на Тиквун, Кратун и с-ие, защото не е педросолидарно с хамериканския повяхнал хегемон.

 • Покрай Библиотеката на Ту Габрово той ректорът и доц.Немигенчев фирмата строяща сградата им стъкна по един апартамент в София за по 150 хилядарки .

 • Ректорът апартаментче, а Вилъжера има луксозна землянка за 460 000 €, него няма ли да го докладваме на ДАНС?

 • Този т.н. специалист по компютърна периферия и не може да пусне принтер, цапа ТУ Габрово със своите злоупотреби, злоба, крадливост и преследване на можещите. Но има много лизачи, които се продават и той ги купува.

 • Росен клиторът зам. областен какво е декларирал?

 • ЖАЛКО за Вас отвсякъде лъха злоба и завист… типично за неможещите и мързеливите. Никой обаче на е на ясно, как стоят нещата и въпреки това коментира и плюе. Защо не проверите например, че същия този Ректор работи по няколко голвми международни проекти… паралелно с работата си в Университете? Само злобеете… гледайте си в собствената паничка…

 • Интересно дали ректора не е забравил да декларира и третия си апартамент в София и също как жена му хем месеци наред е неплатен отпуск пък имала спестявания петцифрени числа. И също е интересно той ако е „забравил“ да декларира третия си софийски апартамент дали някой няма да му напомни

Напиши коментар