Новини, Общество|06.08.2018 9:52

Честването на „Шипченска епопея“ ще бъде открито в Габрово (Програма)

снимка: Областна администрация – Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“ ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея.

Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на Габрово Невена Петкова. Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията.

„Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинския връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“, обясни Невена Петкова.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“. Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия.

„Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно“, споделя още областният управител.

Но всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм.

От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат парка до РБ „Априлов – Палаузов“. Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят техниката си.

Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кулминационният ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи.

Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир. Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово Нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Национално честване Шипченска епопея

21-26 август 2018 г.

Под патронажа на Президента на Република България

Програма

02 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия – Казанлък

16 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
МЯСТО: ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК

21 август 2018 г.

16:30-19:00 часа „С ПОГЛЕД КЪМ ШИПКА“ – ПРАЗНИЧНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
Място: / парк с мечето/

22 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия „Христо Цокев“

23 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
Място: Регионален исторически музей – Габрово

24 август 2018 г.

9:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА И ПО ОРИЕНТИРАНЕ

12:30 – 13:00 часа ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ
Място: връх Шипка / до Зимна войнишка землянка и Команден пункт на ген. Столетов/

25 август 2018 г., събота

7:45 – 8:30 часа ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ШИПЧЕНСКИТЕ БОЕВЕ
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Място:
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

12:00 – 12:50 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:30 – 14:30 часа ВЪЗСТАНОВКА НА БОЕВЕТЕ
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

20:30 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово

21:45 – 22:45 часа „О, ШИПКА“
СПЕКТАКЪЛ НА НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „БЪЛГАРЕ“
Място: открита сцена, пл. Възраждане, Габрово

Информация за автобусите

7:30 часа Габрово – Соколски манастир – 2 лв
7:00 часа Габрово – м. Узана – 3 лв
9:30 часа Габрово – връх Шипка – 5 лв двупосочен
15:30 часа Връх Шипка – Габрово

Напиши коментар