Свържи се с нас

Новини

Честването на „Шипченска епопея“ ще бъде открито в Габрово (Програма)

Националното честване „Шипченска епопея“ ще бъде открито на 21 август с празнични инициативи за деца и възрастни в Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“ ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея.

Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на Габрово Невена Петкова. Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията.

„Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинския връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“, обясни Невена Петкова.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“. Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия.

„Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно“, споделя още областният управител.

Но всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм.

От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат парка до РБ „Априлов – Палаузов“. Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят техниката си.

Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г.

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кулминационният ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб – Габрово, а именно туристическите походи.

Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир. Както всяка година по трите лъча – от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, Дарик, Габрово Нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Национално честване Шипченска епопея

21-26 август 2018 г.

Под патронажа на Президента на Република България

Програма

02 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия – Казанлък

16 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
МЯСТО: ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – КАЗАНЛЪК

21 август 2018 г.

16:30-19:00 часа „С ПОГЛЕД КЪМ ШИПКА“ – ПРАЗНИЧНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ
Място: / парк с мечето/

22 август 2018 г.

17:30 часа ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА „НЕЗАБРАВИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ“
Място: Художествена галерия „Христо Цокев“

23 август 2018 г.

17:30 часа ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛБУМ С ЛИТОГРАФИИ „ПОЖАР НА БАЛКАНИТЕ“
Място: Регионален исторически музей – Габрово

24 август 2018 г.

9:30 – 12:30 часа СЪСТЕЗАНИЯ ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА И ПО ОРИЕНТИРАНЕ

12:30 – 13:00 часа ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ
Място: връх Шипка / до Зимна войнишка землянка и Команден пункт на ген. Столетов/

25 август 2018 г., събота

7:45 – 8:30 часа ПАНИХИДА В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В ШИПЧЕНСКИТЕ БОЕВЕ
Място: Соколски манастир

8.45 – 11.45 часа ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ
Място:
Лъч 1 – Соколски манастир – връх Шипка
Лъч 2 – м. Узана – връх Шипка
Лъч 3 – храм паметник „Рождество Христово” гр. Шипка – връх Шипка

12:00 – 12:50 часа ОФИЦИАЛНА ЧАСТ
Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

13:30 – 14:30 часа ВЪЗСТАНОВКА НА БОЕВЕТЕ
Място: Централна височина /зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка/

20:30 – 21:30 часа ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА
Място: пл. Възраждане, Габрово

21:45 – 22:45 часа „О, ШИПКА“
СПЕКТАКЪЛ НА НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „БЪЛГАРЕ“
Място: открита сцена, пл. Възраждане, Габрово

Информация за автобусите

7:30 часа Габрово – Соколски манастир – 2 лв
7:00 часа Габрово – м. Узана – 3 лв
9:30 часа Габрово – връх Шипка – 5 лв двупосочен
15:30 часа Връх Шипка – Габрово

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица