Култура, Новини|03.08.2018 8:52

Представят в Габрово книгата на Луи Айер „Pro Bulgaria“


Днес, 3 август, от 18.00 часа, в зала „Дружба“ на хотел „Балкан“ в Габров ще бъде представена книгата на Луи Айер „Pro Bulgaria“.

Самият Луи Айер е швейцарец, пристига в България в края на 19 век и става учител по гимнастика. Той „въвежда“ в България спортове като лека атлетика, бокс и т.н. Той донася и първите гимнастически уреди и първата футболна топка. Както и основава първите спортни клубове (наричани „юнашки дружества“).

През 1912 година „швейцарецът с българско сърце“ (както става известен) се записва като доброволец в българската армия и участва в трите войни за национално обединение, награден е с кръстове за храброст и му е присвоено офицерско звание.

След края на Междусъюзническата война, когато френскоезичната преса в Европа се надпреварва да критикува България, Луи Айер на собствени разноски прави изследване за причините за войната, както и за виновниците за репресиите и написва книгата „Pro Bulgaria“.

Нейната цел е да се оборят клеветите и лъжите и да се каже истината. Или, както е посочено в нейното подзаглавие, тя е „протестен глас срещу клеветническите внушения и недостойната позоряща кампания, направлявани и поддържани от користните врагове на България“.

Независимо, че книгата става широко популярна в цяла Европа и че е най-сериозния аргумент в полза на България, повече от 100 години „Pro Bulgaria“ не е превеждана на български език. Това е нейното първо българско издание.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар