Новини, Политика|03.08.2018 10:08

Защо няма средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово?

снимка: Община Габрово, Архив

Защо за пореден път няма предвидени средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово? Защо, въпреки уверенията, пак няма пари за изграждане на траурна урнова стена и защо от преразпределението на Бюджета няма средства, които да бъдат предназначени за новия гробищен парк, в местността Колева ливада в околностите на Габрово?

Тези въпроси постави на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник от левицата в местния парламент Николай Григоров, който заедно с Миглена Пройнова – общински съветник от БСП, коментираха пред журналисти темите, свързани с Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018.

„Централният гробищен парк в Габрово е пред изчерпване, 5 000 лв. има за препроектиране на новия парк в местността Колева ливада и един автомобил за гробищните паркове. Нито лев повече обаче за изграждане на урнова стена, каквато беше заявено, че бъде направена нееднократно, нито лев повече за нов гробищен парк“, заяви Николай Григоров.

„Ако някой смята, че е безсмъртен и това не е приоритет за Общината, ние не смятаме така. Според нас час по-скоро трябва да се заделят средства и да се направи нов гробищен парк. Има отредено място, общ устройствен план, но дотам. Съвсем скоро няма да има къде да бъдат погребвани починалите“, коментира още общинският съветник от левицата Григоров.

По думите му изграждането на урнова стена също е наложително, тъй като все повече хора предпочитат метода на трупоизгарянето. „И това най-после управляващите в Габрово трябва да го проумеят. Когато се преразпределят средства от икономии, част от тях трябва да отиват вече и в това направление“, подчерта още Григоров.

Казаното от него по отношение на Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018 бе допълнено от Миглена Пройнова. Според нея в актуализацията на Бюджета ясно се откроявали 90 000 лв. за проекти, написани от директорите на детските градини.

„Въпросът е, че детските градини в Габрово са 10 на брой. На тях им се дават по 9 000 лв. за проекти, които те са разработили“, информира Пройнова. На поставен от нея въпрос, свързан с критериите и защо точно по 9 хил. лева ще бъдат давани, кметът Таня Христова отговорила „напоително“, но пак не ставало ясно.

„В детските градини ще бъдат закупени интерактивни дъски, тъчскрийнове, таблети. Едно от най-важните неща според проектите са дигиталните обучения. Дали това е най-големият приоритет за детските градини, дали това не е залитане само в тази насока, е друг въпрос.

Но на нас не ни беше отговорено как всъщност и по какви критерии се дават точно по 9 000 лв., защото има по-големи проекти, които се прехвърлят и в следващите учебни години, което е записано в експозетата на директорите. От това, което видяхме останахме с впечатлението, че е една пълна уравниловка.

Това, което ще се направи, разбира се, че ще подобри оборудването, но друг е въпросът как и по какъв начин се разпределят и харчат парите от Инвестиционната програма“, заяви Миглена Пройнова.

Относно Инвестиционната програма Николай Григоров маркира още проваления конкурс за изграждането на паметник на Васил Левски в Габрово.

„Въпросът породи остри дискусии и спорове в зала. Надявам се, че в крайна сметка това, което постигнахме като общо съгласие, с уверението на кмета, че до края на годината да бъде обявен нов конкурс за идеен проект“, каза той.

От думите му стана известно още, че сегашният идеен проект за паметник на Васил Левски е провален, поради не дотам добри естетически качества според комисия.

„Това го приемаме, защото комисията все пак са професионалисти. Но не приемаме, че гласуваното предложение за изграждането на паметник на Левски, датиращо от 2012 г., едва сега 6 години по-късно, се предприемат действия. Ще настояваме това да се случи още тази година“, допълни Николай Григоров.

Представителите на левицата споделиха опасенията си, че Габрово отново е изправено пред това изграждането на паметника на Васил Левски в нашия град да бъде прехвърлено за следващия мандат на бъдещия кметски екип.

Според социалистите вероятно самите критерии и изисквания за конкурса по изграждане на паметника са така поставени, че не могат да привлекат големи имена и творци, които да направят качествени проекти.

„Имаме подозрение, че по този начин се организира конкурсът, за да се отлага въпросът напред във времето и паметникът на Левски да не се случи. От година на година се случва все едно и също“, коментираха още общинските съветници от БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар