Свържи се с нас

Новини

Защо няма средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово?

снимка: Община Габрово, Архив

Защо за пореден път няма предвидени средства за инвестиции в гробищния парк на Габрово? Защо, въпреки уверенията, пак няма пари за изграждане на траурна урнова стена и защо от преразпределението на Бюджета няма средства, които да бъдат предназначени за новия гробищен парк, в местността Колева ливада в околностите на Габрово?

Тези въпроси постави на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник от левицата в местния парламент Николай Григоров, който заедно с Миглена Пройнова – общински съветник от БСП, коментираха пред журналисти темите, свързани с Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018.

„Централният гробищен парк в Габрово е пред изчерпване, 5 000 лв. има за препроектиране на новия парк в местността Колева ливада и един автомобил за гробищните паркове. Нито лев повече обаче за изграждане на урнова стена, каквато беше заявено, че бъде направена нееднократно, нито лев повече за нов гробищен парк“, заяви Николай Григоров.

„Ако някой смята, че е безсмъртен и това не е приоритет за Общината, ние не смятаме така. Според нас час по-скоро трябва да се заделят средства и да се направи нов гробищен парк. Има отредено място, общ устройствен план, но дотам. Съвсем скоро няма да има къде да бъдат погребвани починалите“, коментира още общинският съветник от левицата Григоров.

По думите му изграждането на урнова стена също е наложително, тъй като все повече хора предпочитат метода на трупоизгарянето. „И това най-после управляващите в Габрово трябва да го проумеят. Когато се преразпределят средства от икономии, част от тях трябва да отиват вече и в това направление“, подчерта още Григоров.

Казаното от него по отношение на Инвестиционната програма на Община Габрово и актуализацията на Бюджет 2018 бе допълнено от Миглена Пройнова. Според нея в актуализацията на Бюджета ясно се откроявали 90 000 лв. за проекти, написани от директорите на детските градини.

„Въпросът е, че детските градини в Габрово са 10 на брой. На тях им се дават по 9 000 лв. за проекти, които те са разработили“, информира Пройнова. На поставен от нея въпрос, свързан с критериите и защо точно по 9 хил. лева ще бъдат давани, кметът Таня Христова отговорила „напоително“, но пак не ставало ясно.

„В детските градини ще бъдат закупени интерактивни дъски, тъчскрийнове, таблети. Едно от най-важните неща според проектите са дигиталните обучения. Дали това е най-големият приоритет за детските градини, дали това не е залитане само в тази насока, е друг въпрос.

Но на нас не ни беше отговорено как всъщност и по какви критерии се дават точно по 9 000 лв., защото има по-големи проекти, които се прехвърлят и в следващите учебни години, което е записано в експозетата на директорите. От това, което видяхме останахме с впечатлението, че е една пълна уравниловка.

Това, което ще се направи, разбира се, че ще подобри оборудването, но друг е въпросът как и по какъв начин се разпределят и харчат парите от Инвестиционната програма“, заяви Миглена Пройнова.

Относно Инвестиционната програма Николай Григоров маркира още проваления конкурс за изграждането на паметник на Васил Левски в Габрово.

„Въпросът породи остри дискусии и спорове в зала. Надявам се, че в крайна сметка това, което постигнахме като общо съгласие, с уверението на кмета, че до края на годината да бъде обявен нов конкурс за идеен проект“, каза той.

От думите му стана известно още, че сегашният идеен проект за паметник на Васил Левски е провален, поради не дотам добри естетически качества според комисия.

„Това го приемаме, защото комисията все пак са професионалисти. Но не приемаме, че гласуваното предложение за изграждането на паметник на Левски, датиращо от 2012 г., едва сега 6 години по-късно, се предприемат действия. Ще настояваме това да се случи още тази година“, допълни Николай Григоров.

Представителите на левицата споделиха опасенията си, че Габрово отново е изправено пред това изграждането на паметника на Васил Левски в нашия град да бъде прехвърлено за следващия мандат на бъдещия кметски екип.

Според социалистите вероятно самите критерии и изисквания за конкурса по изграждане на паметника са така поставени, че не могат да привлекат големи имена и творци, които да направят качествени проекти.

„Имаме подозрение, че по този начин се организира конкурсът, за да се отлага въпросът напред във времето и паметникът на Левски да не се случи. От година на година се случва все едно и също“, коментираха още общинските съветници от БСП – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана“ край Габрово

От 30 август до 1 септември, край Габрово ще се проведе Осмият национален Фолксваген Фолклорен събор „Узана“. Събитието от празничния календар на България, превърнало се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели, се организира от Клуб на привържениците на Фолксваген в България (vwclub.bg).

За първи път Съборът се провежда през 2012 година и оттогава досега, времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

снимка: vwclub.bg

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Нищо случайно няма в избора на място. Популярната туристическа местност над Габрово е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник.

Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете традиционно се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

снимка: vwclub.bg

Всяка следваща година Съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места.

снимка: vwclub.bg

Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите.

За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции.

снимка: vwclub.bg

Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си.

За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат.

И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

снимка: vwclub.bg

През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно.

В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“.

снимка: vwclub.bg

Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Повече можете да научите и следите на специално създадената за събитието фейсбук група за събора.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пиян шофьор пак подкара кола без книжка на Голяма Богородица

Бързо производство е образувано срещу 39-годишен мъж от севлиевското село Батошево, шофирал отново без книжка и в нетрезво състояние, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Нарушението е било установено на големия християнски празник Успение Богородично, около 15.00 часа в село Горна Росица. Тогава екип на полицията спрял за проверка лек автомобил, управляван от 39-годишния водач.

Извършен му бил тест за употреба на алкохол с техническо средство, което отчело известно количество в издишания въздух.

От извършените справки в информационните масиви на МВР било установено, че водачът вече бил осъждан за управление на моторно превозно средство, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

Съставен му е бил акт за установяване на административно нарушение и срещу него е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 2 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Пребиха и ограбиха 25-годишен в Севлиево

Полицията в Севлиево работи по разкриване извършителя на грабеж, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Тежкото криминално деяние е било извършено снощи, малко след 21.30 часа, в градинка с детска площадка. Жертва на престъплението е 25-годишен мъж от град Златарица, област Велико Търново.

Потърпевшият млад мъж подал минути след нападението си сигнал в полицията. По данни на пострадалия, около 21:35 часа, в градинка с детска площадка, неизвестен за него му нанесъл удари в областта на тялото и на главата, след което отнел личният му мобилен телефон.

На местопроизшествието е бил извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица