Новини, Политика|02.08.2018 17:37

Общината пак с пример за безхаберие и управленска немощ

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общинските съветници от БСП – Габрово Николай Григоров и Миглена Пройнова извадиха на показ за обществеността фактите от поредния пример за безхаберие и управленска немощ, демонстриран от Община Габрово.

Двамата местни парламентаристи коментираха пред габровските медии намерението на Общината, канеща се да продаде неизползвани съдове за отпадъци, закупени с пари на данъкоплатците.

Оказало се, че с изненада служители на „Благоустрояване“ установили в складовете на общинското предприятие наличието на голям брой жълти съдове за отпадъци.

„Как така установяваш какво имаш? Честно да ви кажа, не разбрах! Защо са закупени 548 броя жълти 120-литрови съдове за смет, с единична цена 34,84 лв./бр., и 1 577 броя жълти 140-литрови съдове за смет, с единична цена 44.93 лв./бр.? Защо те по никакъв начин не са използвани и вкарани в употреба? Потърсени ли са варианти тези съдове да се използват от населението на общината? Защо и от кого са купени? С каква цел са купени? И защо се продават?“, запита общинският съветник Николай Григоров.

Според него това е пример как се харчат нецелесъобразно и безхаберно парите на габровци. Григоров информира, че предложението за продажба на неизползваните съдове за отпадъци е отпаднало в зала по време на последното заседание на Общински съвет – Габрово при гласуването. Но допусна, че вероятно на следващата сесия на местния парламент продажбата им ще бъде позволена след упражняването на вота на управляващото мнозинство от ГЕРБ.

По изчисления на съветниците от БСП средствата, които ще бъдат генерирани от продажбата на закупените с пари на данъкоплатците и неизползвани съдове за отпадъци, възлизат на над 76 000 лв. и не е ясно къде ще бъдат използвани.

Според социалистите средства от евентуалната продажба биха били достатъчни да обезпечат таксите на всички габровски деца, посещаващи детските градини, за половин година напред.

Неизползваните съдове за смет са били закупени от Общината през 2014 г. със средства на габровци. Предназначението на близо 2 000 бройки жълти съдове е било да се използват за еднофамилни къщи.

Тези съдове стоят до 2015 г. в складовете на ОП „Благоустрояване“, когато се сключва договор с „Екобулпак“ и тогава се оказва, че битовите отпадъци трябва да се събират разделно в кафяви или оранжеви на цвят съдове за смет, а не в жълти.

„Понеже закупените съдове са жълти не е било възможно да бъдат използвани. След това се чака още 2 години и през 2017 г. самото ОП „Благоустрояване“ внася в ОбС – Габрово предложение да бъдат продадени. Оттогава обаче минава още 1 година до последната сесия през юли 2018, по време на която ръководството на Общината преценява, че трябва да внесе предложението“, допълни думите на Григоров Миглена Пройнова.

„И вече настъпва това чудене у общинските съветници защо през четирите години тези маневри са се случвали със съдовете за смет. Защо те не са били използвани за нещо“, заяви още Пройнова.

По думите й в аргументите на предложението, внесено в ОбС – Габрово за гласуване, защо те ще се продават било записано, че „пластмасата вече започва да се руши“. Но в оценката на експерта, който е оценител, било записано, че тези жълти съдове са абсолютно устойчиви на високи и ниски температурни атмосферни влияния.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар