Новини, Общество|11.07.2018 10:50

Габрово отбеляза Освобождението си с концерт (снимки)

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С празничен концерт вчера, 10 юли, Габрово отбеляза 141 години от Освобождението си от турско робство. Събитието се състоя пред Дечковата къща, където с музикални изпълнения на българска фолклорна музика оркестър „Габрово“ поздрави габровци и гостите на града.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Официални гости на празника бяха народният представител от БСП Кристина Сидорова, заместник – кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев и областният председател и общински съветник на левицата в Габрово Николай Григоров. Организатори на събитието бяха Община Габрово и Регионален исторически музей – Габрово.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Празничното събитие бе открито от историка Даниела Цонева, уредник в Регионалния исторически музей, която припомни за участието на габровци в Освобождението и приноса им за крайния успех в Руско-турската освободителна война.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово е сред първите български селища, обявени за свободна територия. Вестта за десанта на руската армия при Свищов донася в града ни търговецът Колчо Мянков.

Още с установяването на щаба на ген. Гурко в Търново, габровци изпращат свои представители при него. В среща с генерала учителят Андрей Манолов и търговецът Атанас Кехлибарев му предоставят сведения за обстановката в Габрово и карта за дислокацията на турските войски в региона.

На 28 юни стар стил (10 юли нов стил) 1877 г. Габрово посреща отрядът на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. От този момент градът, с население около 7 хил. души, се превръща в най-сигурният тил на Шипка.

За няколко дни тук пристигат още 36-ти Орловски полк, 55-ти Подолски полк, Брянския полк, 14-та пехотна дивизия, 9-а артилерийска бригада. Сформира се Габровския отряд, под ръководството на ген. Валериан Ф. Дерожински, със задача за овладяване на Шипченския проход.

Габрово и габровци стават част от събитията за защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер, вписват имената си в боевете при Нова и Стара Загора, където е бойното кръщение на знамето – светиня.

Габровци, от състава на конната сотня, участват и във финалните моменти от бойните действията на руската армия в направлението Котел – Сливен при Садово, Търново Сеймен (дн. Марица) и Кадърфаклие (дн. Везенково).

Най-голяма е помощта на местното население по време на епичните августовски боеве. В подкрепа на защитниците са изпратени новосформираните в Габрово 9-та и 10-та опълченски дружини, като 9-та е непосредствено на фронтовата линия.

Получили поддръжка от тила на своите позиции в продължение на шест дни от 9 – 14 (нов стил 21 – 26) август, защитниците успешно изпълняват поставената от руското командване задача – нито един войник от армията на Сюлейман паша да не премине прохода, за да окаже помощ на обсадената турска войска в Плевен.

През месеците на войната Габрово е превърнато в голяма болница. Сградата на Априловската гимназия, девическото училище в Дечковата къща, Девическия манастир, къщата на учителя Илия Христович са оборудвани в медицински заведения за руски офицери и войници, български опълченци, бежанци, лекуват се дори турски войници, ранени след боевете на Шипка.

Особено труден момент за преодоляване е струпването на хиляди бежанци, принудени да напуснат родните си места. В Габрово тяхното число в края на м. юли наброява над 20 хил. души. Болшинството са от Старозагорско, Новозагорско, Казанлъшко, Калоферско, Сопотско.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • докато европейските лидери се въздържат от това да отговарят директно на всяка от критиките на американския президент, във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува Тръмп заради пренебрежителното му отношение към военния принос на блока, чиито войници от години се сражават на страната на САЩ в Афганистан.

    „Винаги си заслужава човек да знае кой е негов стратегически приятел и кой – стратегически проблем“, заяви Туск, който по-късно написа в Twitter, че САЩ „нямат и няма да имат по-добър съюзник от ЕС“.

Напиши коментар