Свържи се с нас

Новини

Вътрешният министър на Австрия към Станишев: Решаваме за България в Шенген през октомври!

Published

on


Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев представи пред Комисията по вътрешни работи в Европейския парламент своя доклад, с който ЕП иска незабавно приемане на България в Шенген с всички граници – морски, въздушни и сухопътни. Докладът „Станишев“ беше представен в Комисията по вътрешни работи в ЕП

„Като автор на доклада, искам да благодаря на колегите от целия политически спектър, които заявиха категоричната си подкрепа за тази позиция. Предстои гласуване в комисията и в пленарна зала, но преобладаващото мнение, включително на колеги от ГЕРБ, е, че поетапно приемане би било грешка и опасен прецедент“, заяви Станишев.

„Интензивните усилия в последната година – дебатът в пленарна зала през декември, дискусията за бъдещето на Шенген в Комисията по вътрешни работи през февруари, конференцията в Хърватия през юни, докладът на ЕП по моя инициатива, както и многобройните срещи с комисари, министри и депутати – имат за цел да рестартират процеса за пълното приемане на България и Румъния в Шенген. След седем години затишие и „снишаване“ днес можем да предприемем действия, различни от обичайните заклинания за несправедливост, които повтаряме при всеки удобен случай.“

„Сега въпросът отново трябва да бъде внесен за разглеждане в Съвета и България да положи всички усилия да използва тази възможност. По време на заседанието вчера поставих въпроса директно на вътрешния министър на Австрия Херберт Кикл, който беше гост на комисията, за да представи приоритетите на австрийското председателство. Той потвърди, че въпросът за членството на България и Румъния в Шенген ще бъде разгледан от Съвета на вътрешните министри през октомври.“

снимка: stanishev.eu

„Това развитие носи удовлетворение и оптимизъм, но също буди и опасения – не просто дали, а какво решение ще вземат държавите-членки – пълноправно членство или поетапно приемане. Вярвам, че този доклад може да бъде полезен инструмент в преговорите – стига управляващите да не отстъпват за сухопътните граници и да изиграят добре картите си. По това ще си проличи дали с нашето председателство сме успели да си върнем изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в ЕС през 2007 г.“

„Възможно е обаче традиционно скептичните държави отново да настояват за поетапно членство. Тогава приемането ни в Шенген само по въздух и вода би било брошка на ревера на управляващите, но без големи икономически и социални ползи, а вдигането на контрола по сухопътните ще се отложи за неопределеното бъдеще. Националният интерес изисква или незабавно приемане с всички граници, или ясна времева рамка за това“, категоричен е Станишев.

„За първи път от седем години насам има ясен ангажимент от страна на Съвета за формално разглеждане на въпроса. Това е исторически шанс, който не бива да пропиляваме.“

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица