Новини, Политика|09.07.2018 10:47

Невена Петкова и Михаела Стоянова участваха на форума „16+1“

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител на Габрово Невена Петкова и старши – експертът „Регионално развитие“ в областната администрация Михаела Стоянова присъстваха на бизнес форум, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе тази събота София.

Основната цел на форума „16+1“ бе да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички, и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

снимка: Областна администрация – Габрово

Между България и Китай бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество в сферите на: енергетика, малки и средни предприятия, наука и технологии, земеделие.

Рамково споразумение беше подписано и за сътрудничество при реализиране на тунела под връх Шипка, АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, АМ „Русе-Велико Търново“, скоростен път „Видин – Ботевград“ и други приоритетни за страната ни обекти.

снимка: Областна администрация – Габрово

В рамките на инициативата, която се проведе в София, беше договорено и създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

С това се цели съвместните проекти за сътрудничество да получат много по-силен напредък, а китайските предприемачи да имат по-голям стимул за инвестиране както в страната, така и в другите европейски държави.

Бъдещият център трябва да подпомага навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар