Култура, Новини|07.07.2018 13:09

Първата мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на ЕМО „Етър”

снимка: ЕМО „Етър“

Цветелин Петров представи в ЕМО „Етър” принципите на изграждане на градини със специфична геометрична форма, която се нарича „Мандала”. Цветелин Петров е свързан с инициативите „София – музикален процес” и „Багра мандала гардън”.

снимка: ЕМО „Етър“

Първата по рода си мултиизмерна градина от типа „Мандала” бе изградена в център „Българка” на ЕМО „Етър”. В нея са засадени растения, които виреят много добре в Габровския Балкан.

снимка: ЕМО „Етър“

„Има сакрално влияние от растенията, чиято енергийна концентрация носи още по-голяма хармония. Хората, които ползват билките от градината могат да усетят тази хармония и да я пренесат в себе си. Това става дори само с наблюдение. Хармонията е манифестирана чрез човешките интелект и осъзнатост. Ставаме сътворители, тъй като хармонията сама по себе си съществува в природата, а ние се нагаждаме към нея. В градинарството вместо да създаваме квадратни градини с цел продажба, можем да ги превърнем в по-хармонични произведения на изкуството, в една жива картина”, споделя Цветелин Петров.

„Мандала”-та в център „Българка” има четири сектора, които концентрират четирите елемента от четирите посоки: въздух, огън, земя, вода. В средата е етер, който се свързва с центъра на съзнанието. Той се асоциира със съзиданието, затова в средата на „Мандала”-та е сложена роза.

снимка: ЕМО „Етър“

Цветелин Петров обяснява, че това не е само философия. Има възможности енергийната концентрация на този тип градина да бъде измерена. Това става на основата на различни трептения. Водата е с по-солидна структура, въздухът е по-летлив, а огънят е с най-фини вибрации. В растенията те могат да бъдат измерени чрез трептения.

Начинът, по който те въздействат върху организма на човека също може да бъде разгледан чрез елементарна структура. Огънят се свързва с вътрешния импулс, с кръвообращението и метаболизма. Водата с дехидратация. Въздухът с повече концентрация на кислород, а земята е насочена повече към долните сектори на тялото.

Употребата на определени билки подсилва елементите в организма ни, но целта е да се постигне баланс между тях.

снимка: ЕМО „Етър“

„Има древни традиции, които запазват възможностите за диагнози дали някой от тези елементи е в повече или ни липсва. Тибетската, индийската и българската традиции са много характерни в това отношение. Но има и лечители, които веднага могат да разгадаят структурата на човек. Западната традиция е свързана с хороскопите. Идеята на практиките за елементарно структуриране е доколкото е възможно всички тези елементи да бъдат подредени в нас с еднаква сила. Когато е така, етерът се разраства и ги обгръща. За него малко се знае, но това е свързващ елемент във Вселената. Често се определя като „любов” и „завършеност”. Постигането на баланс между елементите може да стане от приемане на различни напитки и храни до приемане на по-фини субстанции – билки, чайове, есенции, аромотерапия.”

снимка: ЕМО „Етър“

Градините от типа „Мандала” въздейства по такъв балансиращ начин и когато човек ежедневно има контакт с билките в нея – това се постига. Цветелин Петров набляга на китайското схващане, че не е нужно да си болен, за да се поддържаш в баланс, в добро здраве. Когато се постигне вътрешната балансираност, тогава тя се отразява в света около нас. Нещата са свързани – отвън навътре и обратно. Не можем да изключим нито един елемент от нашето съществуване – човек, растение, животно или минерал. Дори предметите са живи – една снимка може да донесе емоция и това веднага я одухотворява на едно по-висше ниво.

снимка: ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • Връщам се от грантова днувневна почивка на Гъзурния бряг!!!
  Многу ми хареса, саму дету навсякаде пълно с руснаци, дето бягат от злодея Путин, шоту не могат да изхарчат фалиралите рубли на фалиралия Газпром.
  Седнах в един гей на спокойствие, че там има само евро-атлантически педали, ама пък мина случайно Генерал Решетников със Сокола и като ме видя, сега аналната ми халка е нацепена като тази на младия Радан Кънев .
  Няма спасение от тия рашъни, ша знайти!

  😭

 • ОМММММММММММММММ!!!

  Браво на моя последовател от Движението за Кришна и Шорош съзнание!!!
  Прилича на истински наш казанлтшки ром!!!!

 • Когато бях малък, си мечтаех да членувам в О Че Зе.
  Когато порастнах, мечтата ми се сбъдна.

  Записах се в ГЕРБ!!!

  😃☺
  A aнала ми мириши на Ален Мак, като шундата на другарката комунИска Цецка Пачева.

Напиши коментар