Новини|26.06.2018 9:45

Обявиха оранжев код за опасно време днес, 26 юни

снимка: Тодор Тодоров, фото „Спринт“

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила за Габровска област за днес, 26 юни. През следващото денонощие облачността над страната ще е предимно значителна.

Отначало в югоизточните райони, а по-късно през деня и над останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда – в Централна България. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27°, в София около 22°.

Сложна ще остане метеорологичната обстановка и в средата на седмицата. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната й половина и гръмотевични бури. Валежите ще са интензивни и значителни по количество, в отделни райони, надхвърлящи 65 л/кв.м. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните максималните в сряда ще са предимно между 20° и 25°, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20°.

От изток на запад ще има валежи и гръмотевици. Сумарни количества за денонощието 25 – 45 л/кв.м, на отделни места 50-60 л/кв.м. В западните райони от страната количествата на валежа ще са 10 – 20 л/кв.м. През нощта срещу сряда най-значителни, до около 50-65 л/кв.м., ще са валежите в Централна България.

В сряда през деня валежи ще има на много места в страната; количества – между 25 и 35 л/кв.м., в Северозападна България и отделни райони на Предбалкана – над 50-65 л/кв.м. Не са изключени валежи над 100 л/кв.м., но поради несигурността на прогнозата, уточненията за районите, в които се очаква това, е невъзможно.

Все пак, за цялата валежна обстановка най-голяма е вероятността за значителни по количество валежи в западната половина от страната, а за интензивни валежи (за кратко време значителни количества) – в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар