Новини|19.06.2018 12:06

Партньорска визита в Биосферен парк „Централен Балкан“

снимка: НП „Централен Балкан“

Представители на Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха на тридневно посещение в новосъздадения Биосферен парк „Централен Балкан“. Немските експерти посетиха трите зони на биосферения парк – сърцева, буферна и преходна. Програмата им включваше и участие в редовно заседание на Координационния съвет.

снимка: НП „Централен Балкан“

Гостите – представители на администрацията на Парка и на сертифицираните му партньори, представиха пред българските си колеги характеристиките на „Тюрингска гора“, механизмите за управление и сертифициране на производители и доставчици на продукти и услуги в условията на немското законодателство.

Отчитайки факта, че съгласно немските закони категорията „биосферен парк“ е защитена територия с организирано и финансирано от регионалните администрации управление, nемските експерти оцениха високо инициативата на Дирекция НП „Централен Балкан“ за създаване на нов тип партньорство между 7 администрации, с цел осигуряване на легитимен управляващ орган на новосъздадения български биосферен парк.

снимка: НП „Централен Балкан“

Немските колеги посетиха резерватите „Джендема“ и „Стара река“ (сърцева зона на Биосферния парк), запознаха се с културно-историческото наследство на Карлово и Калофер, потопиха се в атмосферата на розобера и розопреработката, насладиха се на кулинарни произведения от задбалканските котловини.

снимка: НП „Централен Балкан“

Споделените от гостите впечатления са, че потенциалът на региона на Централен Балкан за създаване на модел за устойчиво развитие е значителен. Директорът на Биосферен парк „Тюрингска гора“ – Йорг Восхаге, изрази надежда, че очаква успешно партньорство с „Централен Балкан“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар