Култура, Новини|13.06.2018 13:16

Представят първата книга за Девическия манастир

Църквата „Св. Благовещение в 1932 г. Държавен архив – Габрово

Днес, 13 юни, от 16.00 часа в Националния музей на образованието ще бъде представена книгата на Веселин Димитров „Габровският девически манастир „Св. Благовещение“.

Това е първото пълно изследване за драматичната 120-годишна история на манастира, чието унищожаване през юли-август 1959 година все още живее като лично преживяване в спомените на по-възрастните габровци.

Монахини от манастира. Седнала вдясно – последната игуменка Зиновия Пеева. Държавен архив – Габрово

Книгата е написана на базата на проучени и анализирани голям брой документи, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Велико Търново. Използвани са множество публикации в централния и местен печат. Включени са спомени на съвременници, както и личните впечатления на автора, посещавал многократно манастира (една от монахините е роднина на неговото семейство).

Всеки факт е достоверен, проверен и документално потвърден, казва г-н Димитров, който води съботна рубрика на историческа тематика в областния всекидневник „100 вести“.

Зиновия Константинова – дългогодишна учителка и игуменка на манастира. Държавен архив – Габрово

Книгата е абсолютно безпристрастна в политическо отношение, макар в общественото съзнание виновникът за края на манастира да е категорично посочен – „взривен по времето на тоталитарния режим”. Не е обременена с квалификации и коментари.

Текстът е богато илюстриран (около 70 илюстрации) със снимки на самия манастир от различни периоди и множество снимки на монахините, пребивавали там. Представени са и факсимилета на важни документи, свързани с историята на манастирската обител.

На заден план – южният вход на манастира, гледан от ул. „Априловска“ Държавен архив – Габрово

Веселин Димитров е издирил имената на всички монахини, които са били в манастира. Има кратки биографични данни за голяма част от тях, което до този момент не е правено от други автори.

Проследена е дейността на игуменките през годините, заслугите им за развитието на образованието през Възраждането, както и подробната история по построяването на Девическия пансион и биографията на неговия автор – архитект Олеков.

Има списъци на многобройните дарители на манастира през годините, дейността на руската военна офицерска болница през Руско-турската война (1877-1878) и впечатленията на чужденци, посетили Габрово през ХІХ век.

Трагичните за манастира дни от юли-август 1959 г. са описани подробно като са използвани официални доклади и спомените на преките участници в тях.

Проследена е социалната дейност на Девическия манастир – строителството на мащабните за времето си сгради на Девическия пансион, Дневния детски дом за работнически деца и Старопиталището, дало подслон на десетки възрастни хора.

Плод на няколко години събирателска и проучвателска работа, тази книга е ценен източник на информация за една духовна институция, заемала ключово място в живота на Габрово в продължение на повече от 120 години.

Убеден съм, казва авторът, че тя ще бъде принос към историята на Габрово, защото за първи път се разкрива и анализира факта, че съдбата на манастира е предрешена 50 години преди неговото разрушаване (1959).

Г-н Димитров от дълги години се занимава с изследване историята на град Габрово и Габровския край. Автор е на проучването „Поповци. Поповска селска община 1879 – 1979“, издадено през 2014 г.

Настоящата книга стана възможна благодарение на финансовата помощ на двама родолюбиви габровци – Мариян Михайлов и Димитър Дренски, и изключителното съдействие и подкрепа на Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар