Крими, Новини|11.06.2018 13:25

Бум на дрогирани млади шофьори от началото на годината в Габровско

Гл.инспектор Пенчо Пенчев и комисар Цветан Петков, зам.директор на ОДМВР – Габрово

Установените зад волана млади водачи в област Габрово, управляващи след употребата на наркотици, бележат значителен ръст от началото на годината. Почти всеки втори шофьор, роден между 1990 г. и 1998 г., дава положителен резултат за употреба на забранените от Закона вещества.

Това стана ясно по думите на заместник – директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Цветан Петков, който заедно с началника на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Пенчо Пенчев представиха на брифинг информация за дейността на дирекцията през месец май 2018 г. и очертаха основните приоритети в работата на полицейските звена.

„Прави впечатление обаче, че в диапазона 1990 г. – 1998 г. почти всеки втори водач, изпробван за наркотици, дава положителна проба. Броят на образуваните бързи полицейски производства от началото на годината, за управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни е 114. Това са данни за един период от 5 месеца“, коментира комисар Петков.

Той поясни, че основен проблем в работата на полицията остават престъпленията, свързани наркотичните вещества – производство, държане и разпространение.

„Това е вид престъпност, превръщащ се във все по-голям бич за обществото ни. Самият й характер е латентен. Много редки са случаите, в които получаваме сигнали от граждани, че са станали свидетели на разпространение или производство на наркотични вещества. Повечето пъти достигаме до извършителите на тези престъпления чрез използването на останалите средства и способи, които ни дава Законът“, заяви зам. директорът на ОДМВР – Габрово.

Според него обаче за съжаление все по-често се наблюдава пасивност и търпимост от страна на гражданите към този вид престъпления.

По думите на комисар Петков в оперативната обстановка на територията на Габровска област от началото на 2018 г. се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Регистрираните през месец май криминални престъпления са 84, като 109 са били те през сравнителния период – май 2017 г. Коефициентът на престъпност е 73,18 престъпления на 100 хил. души, представляващ с 3,94 пункта по-нисък от май 2017 г. и по-нисък от средния за страната. Постигнати са 46,43% процента разкриваемост (46,79% за сравнителния период).

През този отчетен период са намалели престъпленията против собствеността – 31 при 46 през май 2017 г. Престъпленията против личността са три, при шест за същия месец на миналата година.

През май на територията на областта няма убийства, блудства и изнасилвания, регистрирани са 3 случая на нанесени телесни повреди, при 6 за сравнителния период.

Сериозно намаление има при регистрираните кражби – 26 (42 през май 2017 г. – намаление с 50%), измамите са 2 / при 0 за 2017 г/. В малките населени места са регистрирани 7 престъпления, 15 за същия период на миналата година.

„Полицейските служителите работят в тясно взаимодействие с органите на местното самоуправление – в лицето на кметове и кметски наместници на територията на област Габрово. В сградите на кметствата в повечето села са обособени приемни, в които служителите на полицията се срещат с жителите, както по определен график, така и при възникнала необходимост“, информира комисар Петков.

Ежеседмично и след извършен анализ, се планират и провеждат специализирани полицейски операции по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност. През отчетния период на територията на областта са проведени 39 специализирани операции по линия „битова престъпност”, допълни още заместник – директорът на полицията.

През месец май на територията на област Габрово са извършени 27 проверки на площадки за черни и цветни метали. Проверките на заложни къщи през същия период са 22. През периода са започнати 18 бързи полицейски производства.

Мобилните екипи в ОДМВР Габрово са провели 20 срещи с представителите на местната власт, съгласно утвърдените месечните графици. При проведените срещи са получени сигнали, преди всичко от битов характер, и за нарушения на ЗДП.

Получените сигнали за нарушения на ЗДП са два, няма сигнали за нарушение на обществения ред. Постъпили са и два сигнала, които налагат действия на други институции, за които са изготвени уведомителни писма, които своевременно са изпратени до компетентните органи.

Изнесените приемни на мобилните екипи в малките населени места се осъществяват от ноември 2017 г., като за седемте месеца на територията на Габровска област са проведени 111 срещи. Постъпили са 19 сигнала за нарушения на ЗДвП, 11 за нарушения на обществения ред, 13 за извършени различни престъпления и още 13 от компетентността на други институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Престъпленията ги регистрираме едно на 100 извършвни, и така достигаме разкриваемост 113%!!!
    Циганите ги пишем като „младежи“ и то само тези, дето са малолетни, за да не влязат в панделата, с след 24 часа да ги пуснем.
    А нашите пласьорчета ги държим под крилце, щото се отчитат на Башбакана
    😆

Напиши коментар