Свържи се с нас

Крими

Бум на дрогирани млади шофьори от началото на годината в Габровско

Почти всеки втори шофьор, роден между 1990 г. и 1998 г., дава положителен резултат за употреба на забранените от Закона вещества.

Гл.инспектор Пенчо Пенчев и комисар Цветан Петков, зам.директор на ОДМВР – Габрово

Установените зад волана млади водачи в област Габрово, управляващи след употребата на наркотици, бележат значителен ръст от началото на годината. Почти всеки втори шофьор, роден между 1990 г. и 1998 г., дава положителен резултат за употреба на забранените от Закона вещества.

Това стана ясно по думите на заместник – директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Цветан Петков, който заедно с началника на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Пенчо Пенчев представиха на брифинг информация за дейността на дирекцията през месец май 2018 г. и очертаха основните приоритети в работата на полицейските звена.

„Прави впечатление обаче, че в диапазона 1990 г. – 1998 г. почти всеки втори водач, изпробван за наркотици, дава положителна проба. Броят на образуваните бързи полицейски производства от началото на годината, за управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни е 114. Това са данни за един период от 5 месеца“, коментира комисар Петков.

Той поясни, че основен проблем в работата на полицията остават престъпленията, свързани наркотичните вещества – производство, държане и разпространение.

„Това е вид престъпност, превръщащ се във все по-голям бич за обществото ни. Самият й характер е латентен. Много редки са случаите, в които получаваме сигнали от граждани, че са станали свидетели на разпространение или производство на наркотични вещества. Повечето пъти достигаме до извършителите на тези престъпления чрез използването на останалите средства и способи, които ни дава Законът“, заяви зам. директорът на ОДМВР – Габрово.

Според него обаче за съжаление все по-често се наблюдава пасивност и търпимост от страна на гражданите към този вид престъпления.

По думите на комисар Петков в оперативната обстановка на територията на Габровска област от началото на 2018 г. се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Регистрираните през месец май криминални престъпления са 84, като 109 са били те през сравнителния период – май 2017 г. Коефициентът на престъпност е 73,18 престъпления на 100 хил. души, представляващ с 3,94 пункта по-нисък от май 2017 г. и по-нисък от средния за страната. Постигнати са 46,43% процента разкриваемост (46,79% за сравнителния период).

През този отчетен период са намалели престъпленията против собствеността – 31 при 46 през май 2017 г. Престъпленията против личността са три, при шест за същия месец на миналата година.

През май на територията на областта няма убийства, блудства и изнасилвания, регистрирани са 3 случая на нанесени телесни повреди, при 6 за сравнителния период.

Сериозно намаление има при регистрираните кражби – 26 (42 през май 2017 г. – намаление с 50%), измамите са 2 / при 0 за 2017 г/. В малките населени места са регистрирани 7 престъпления, 15 за същия период на миналата година.

„Полицейските служителите работят в тясно взаимодействие с органите на местното самоуправление – в лицето на кметове и кметски наместници на територията на област Габрово. В сградите на кметствата в повечето села са обособени приемни, в които служителите на полицията се срещат с жителите, както по определен график, така и при възникнала необходимост“, информира комисар Петков.

Ежеседмично и след извършен анализ, се планират и провеждат специализирани полицейски операции по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност. През отчетния период на територията на областта са проведени 39 специализирани операции по линия „битова престъпност”, допълни още заместник – директорът на полицията.

През месец май на територията на област Габрово са извършени 27 проверки на площадки за черни и цветни метали. Проверките на заложни къщи през същия период са 22. През периода са започнати 18 бързи полицейски производства.

Мобилните екипи в ОДМВР Габрово са провели 20 срещи с представителите на местната власт, съгласно утвърдените месечните графици. При проведените срещи са получени сигнали, преди всичко от битов характер, и за нарушения на ЗДП.

Получените сигнали за нарушения на ЗДП са два, няма сигнали за нарушение на обществения ред. Постъпили са и два сигнала, които налагат действия на други институции, за които са изготвени уведомителни писма, които своевременно са изпратени до компетентните органи.

Изнесените приемни на мобилните екипи в малките населени места се осъществяват от ноември 2017 г., като за седемте месеца на територията на Габровска област са проведени 111 срещи. Постъпили са 19 сигнала за нарушения на ЗДвП, 11 за нарушения на обществения ред, 13 за извършени различни престъпления и още 13 от компетентността на други институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Престъпленията ги регистрираме едно на 100 извършвни, и така достигаме разкриваемост 113%!!!
    Циганите ги пишем като „младежи“ и то само тези, дето са малолетни, за да не влязат в панделата, с след 24 часа да ги пуснем.
    А нашите пласьорчета ги държим под крилце, щото се отчитат на Башбакана
    😆

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Машина за вакуум засмука работник

Мъж на 42 години от Ловеч, работник в севлиевска фирма, пострада при трудова злополука. Служителят е попаднал под движещ се вакуумблок, в резултат на което е получил разкъсно – контузна рана на главата.

Раненият е бил транспортиран и настанен за лечение в общинската болница в Севлиево, за щастие без опасност за живота. Трудовият инцидент е станал вчера, 19 септември, около 07.10 часа.

Работникът е пострадал при работа с автомат за лепене на паркет. Причините за настъпване на злополуката са в процес на установяване. По случая е образувано досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокуратурата в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Засилено полицейско присъствие по Празниците за Независимостта и в Габрово

С цел осигуряване безпроблемно провеждане на Националния празник Независимостта на България (22 септември) и свързаните с него почивни дни, в изпълнение на превантивните кампании на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, на територията на Областна дирекция на МВР – Габрово ще се осъществят съвместни специализирани полицейски операции.

Целта е недопускане управлението на моторни превозни средства от неправоспособни и/или от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Плануваните полицейски мероприятия имат за задачи да противодействат на престъпността, охрана на обществения ред и сигурност, засилен контрол на движението по пътната мрежа на територията на област Габрово и извън нея.

Очаква се интензивно движение на моторни превозни средства и на граждани, поради което полицейското присъствие ще бъде засилено.

Съгласно Заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване движението на моторни превозни средства с технически допустима маса над 12 тона за превоз на товари, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, движението автомагистралите и по път I-4 в участъка п.в. Коритна – Велико Търново – Шумен в двете посоки ще бъде ограничено, както следва:
– на 20 септември 2019 година от 16:00 до 20:00 часа
– на 23 септември 2019 година от 14:00 до 20:00 часа.

Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани по направленията към граничните контролно-пропускателни пунктове на 20 септември и по направленията от тях към вътрешността на страната на 23 септември, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Ръководството на Областната дирекция МВР – Габрово призовава гражданите и гостите на града да не нарушават обществения ред и правилата за движение по пътищата!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Телефонен измамник ще получи заслуженото си

Полицията в Габрово установи и арестува извършителя на няколко телефонни измами. Това е 40-годишен осъждан за предходни прояви мъж от село Скалско, който ще понесе цялата строгост на Закона.

Разследващите влезли в дирите му след като започнали работа по разкриване на телефонна измама извършена в Габрово, при която схемаджията прибрал 3 227 лева от жертва.

В резултат на процесуално-следствените действия и оперативно-издирвателни мероприятия, проведени във връзка с разследването, полицаите установили, че са налице данни престъплението да е извършено именно от 40-годишния мъж.

При допълнителната работа със задържания, в хода на наказателното производство, криминалистите установили, че мъжът бил съпричастен и с извършването на още две измами, на обща стойност 9 250 лева, осъществени на територията на севлиевската полиция, в периода 24-25 юли тази година.

Спрямо лицето е наложена полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР, информираха от пресцентъра на полицията.

След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица