Свържи се с нас

Новини

Наградиха отличените в конкурса „С очите си видях бедата“

Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя изложба на детски рисунки от областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” 2018 г.

Published

on

снимка: РДПБЗН – Габрово

За шеста поредна година в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово се проведе областният етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Конкурсът се организира от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, в партньорство с ХГ “Христо Цокев”.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Участниците в конкурса са деца и ученици на възраст от 7 до 18 г., разделени в три категории и в три възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 13 години и 14 – 18 години.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Основната цел на конкурса е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Тематично рисунките включват изобразени моменти от работата на пожарникарите и спасителите по време на природни бедствия, пожари, пътни произшествия, аварии и екологични катастрофи.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Допуснати до областния етап на конкурса са 40 рисунки. Деветнадесет от тях са класирани за участие в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец октомври 2018 г. в гр. София.

снимка: РДПБЗН – Габрово

На тържествена церемония бяха връчени грамоти и награди на отличените млади художници осигурени от „Сдружение за приятелство Габрово – Тун“.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Съгласно регламента, жури оцени и класира творбите на най-добрите млади художници по категории и възрастови групи, както следва:

снимка: РДПБЗН – Габрово

Първа категория – Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищно и училищно образование

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Калоян Цонков Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Марина Бориславова Борисова – ДГ “Дъга” – гр. Габрово
Трето място – Дарин Георгиев Стефанов – ОУ “Васил Левски” – гр. Плачковци

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Лидия Бориславова Гьопсалиева – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Яна Цветанова Василева – ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” – гр. Габрово
Второ място – Искра Георгиева Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Трето място – Анелия Васева Атанасова – ОУ “Христо Ботев” – гр. Севлиево
Трето място – Радосвета Цанева Колева – ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков” – гр. Трявна

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Николета Дамянова Николаева – СУ “ Петко Р. Славейков” – гр. Трявна
Втора категория – Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Даниела Данаилова Данаилова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Второ място – Жоржета Тихомирова Тодорова – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово
Трето място – Андрея Борис Луканова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Трето място – Любослав Александров Георгиев – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Преслава Миленова Антонова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Иоан Данаилов Данаилов – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево

Трета категория – Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Айлин Неджет Мехмед – СУ “Отец Пайсий” – гр. Габрово специална образователна подкрепа /СОП/

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Николай Звездов Стефанов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Васил Атанасов Седефов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово
Второ място – Сезгин Мехмед Ибрям – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Организаторите и участниците канят всички жители и гости на Габрово да посетят изложбата с представените рисунки, която ще бъде експонирана в зала „Минчо Минчев“ на ХГ “Христо Цокев“ до 13 юни 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица