Култура, Новини|26.05.2018 8:53

Етърски майстор единствен представи България на Световната среща на ножарските столици

снимка: ЕМО „Етър“

Делегация от Габрово посети френския град Тиер за участие в срещата на световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia.

Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност.

Андрей Андреев – ножар в Етнографски музей на открито „Етър”, е единственият български майстор, представил страната в Coutellia.

снимка: ЕМО „Етър“

Габровският майстор привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове.

На щанда си Андрей Андреев показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”.

Андрей Андреев получи признанието на организаторите и се очаква към него да бъде отправена персонална покана за следващи участия.

Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия.

снимка: ЕМО „Етър“

По време на срещата на световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят.

Габровската делегация бе запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.

В неформалната част от посещението българската делегация имаше възможност да се запознае с начина, по който във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност.

Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти.

Едно от изискванията на организаторите е участниците да дарят свои изделия. Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май.

От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

 • За Девети Септември е планирано откриването на таметника на Героя на плажния труд, Другаря Цветомир Т.
  Той ще бъде монтиран на скалния венвц пор ресторанта на хотел Балкан.
  Нашият почетен член е започнал трудовия си път с тежтк труд, като самия Рокферер, който лускал ябълки и ги продавал, докато чакал чичото му скъперник най-сетне да пукне.
  И другарят Михов, дълго и търпеливо чакаше мутрите от ОПГ ГЕРП да грабнат власта, но чакането си заслужаваше!!!
  Ще бъдат използвани средствата, гласувани за паметник на Левски, защото той с бил русофил и не заслужава.

 • Не , Свиньо, Левски е бил американофил и борец за правата на манафите и ибрикчиите като тебе.

  Затова твоите мастери от двете нули гледат по всякакъв начин да фалшифицират историята и да го изхвърлят от учебниците, а да пише, че с рурците сме обменяли песни, танци и обичаи.

 • Пак се опитваш да лъжеш, шорошче недоклатено, обаче за разлика от теб някои хора знаем добре руски 😃
  Проектът е сменен за друг тип реактор, а хамериканските ги госпУдари пак го духат в Чъртво море !!!
  😂

Напиши коментар