Култура, Новини|01.05.2018 9:20

Месец на словото и знанието в НМО – Габрово

снимка: НМО – Габрово

Под мотото „И ний сме дали нещо на светът…” в Националния музей на образованието за втори път ще се проведе Месец на българското слово и знание.

Идеята на ежегодната инициатива е да търсим и помним поводите за национално самочувствие в историята, да живеем с него и да то предаваме на поколенията чрез слово и знание, съобщават от ръководството на музея.

Наситената със събития програма на майския цикъл традиционно включа изложби, представяне на книга, училищен театър, видеопанорама.

Различните прояви и визуални материали получиха одобрение от Министерството на културата да носят логото на Европейската година на културното наследство.

Тази година акцентът на месеца е свързан с отбелязване 45-годишнината на Националния музей на образованието – наследник на първия Държавен училищен музей, създаден през 1905 г. по инициатива на проф. Иван Шишманов.

Кулминацията на събитията е на 18 май – Ден на отворените врати, който ще протече по отделна програма. В нея са включени откриване на нова външна експозиция „Алея на знанието. Началото“ и представяне на международна изложба „Пътят на образованието в славянския свят“ с участието на 13 държави и Националния музей на образованието.

Фотоизложба „Пътят напред“ в арт коридора на НМО разказва за развитието на музея от откриването на постоянната експозиция през 1986 година до днес.

До средата на май посетителите ще могат да се запознаят с гостуващата изложба „Неразказаната приказка на българската история“ на интердисциплинарния авторски екип „Руните говорят“.
Във втората седмица на месеца музеят предлага видеопанорама „Старото школо разказва“.

На 19 май НМО ще се включи в Европейската нощ на музеите като отвори врати за посетители от 20 до 00:00 часа.

На 23 май ще бъде представено ново издание на институцията – илюстрована музейна хроника „Началото и пътят напред“.

С публично годишно изпитание във възстановката на Габровското училище и училищно театро „Помогни ми да те возвися“ на 29 и 30 май ще завърши Месецът на словото и знанието, който следва Вазовия стих от „Епопея на забравените“ – „И ний сме дали нещо на светът…“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар