Новини, Политика|25.04.2018 11:51

Посланикът на Украйна посети Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Вчера, 24 април, посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи посети Габрово. На работна среща с областния управител на Габрово Невена Петкова той обсъди възможностите за разширяване на икономическите връзки и културния обмен.

Визитата бе по инициатива на Негово Превъзходителство и включи още среща с кмета на община Габрово, директора на Габровската търговско-промишлена палата и представители на бизнеса. В срещата при губернатора участваха още заместник – областният управител Росен Цветков и гл. експерт ОМП Валентин Станков, който е и секретар на Областната комисия „Военни паметници“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Още в началото на разговора посланик Балтажи подчерта, че винаги усеща топло отношение към него и среща много приятели в България. Той разказа за някои от настъпилите промени в Украйна, както и за реформите, които се извършват в момента във военната сфера и сферата на образованието.

Особен акцент постави върху борбата с корупцията. „Всички тези реформи се случват с подкрепата на Европейския съюз и САЩ“, подчерта посланикът. Той коментира още, че Украйна напредва в своето икономическо развитие въпреки кризата, добавяйки, че страната активно инвестира в инфраструктура, пътища и други проекти в различни области.

снимка: Областна администрация – Габрово

По време на разговора посланикът поиска съдействие за изграждане на паметна плоча на загинали украински воини в Руско-турската освободителна война. Предложено бе да се проведе среща на бизнеса от двете държави, в която участие да вземат фирми с различни сфери на дейност, както и да се проучи възможността област Габрово да се побратими с украинската област Чернигов, като се търси работещо партньорството във всички сфери, както на икономиката така и на културата.

снимка: Община Габрово

В хода на разговора с кмета Таня Христова и нейния екип се откроиха няколко теми, свързани с установяване на контакти между Габрово и Одеса и по-специално организаторите на хумористичните фестивали, които се провеждат на тяхна територия.

Христова и Н. Пр. Балтажи коментираха участие на представители от побратимения на Габрово град Чернигов в следващото издание на Innovation Camp тази година, участие на Габрово в туристически форуми и изложения, с цел промотиране на дестинацията и местния културно – туристически продукт.

Двамата отдадоха заслуженото и почетоха паметта на украинските войни, загинали за Освобождението на България преди 140 години. Габровският кмет и украинският посланик обсъдиха още провеждането на летен лагер, в местността Узана, за деца пострадали от военните действия в Донбас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

2 коментара

  • Прерязал е лвнтичката ба завода за аФтобуси, дето милиционерчето Климент Кунев ви го обеща 2012-а гадина.
    Ще излизат по 600 аФтобуса ГАЗ на месец, дето работят само с метана на Цецу Тъпуту!!!
    Слава Украiне!
    Пiдорам слава!!!

  • Истината е, че Путев нарочно окупира Усраина, за да не могат шефовете на ЛАЗ да открият завод в Гербово.
    Те бяха обещали и на Русе и на Долно Нанагорнище, ама те курвите ако даваха на всеки, на който са обещали…

Напиши коментар