Свържи се с нас

Новини

Посланикът на Украйна посети Габрово

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Вчера, 24 април, посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи посети Габрово. На работна среща с областния управител на Габрово Невена Петкова той обсъди възможностите за разширяване на икономическите връзки и културния обмен.

Визитата бе по инициатива на Негово Превъзходителство и включи още среща с кмета на община Габрово, директора на Габровската търговско-промишлена палата и представители на бизнеса. В срещата при губернатора участваха още заместник – областният управител Росен Цветков и гл. експерт ОМП Валентин Станков, който е и секретар на Областната комисия „Военни паметници“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Още в началото на разговора посланик Балтажи подчерта, че винаги усеща топло отношение към него и среща много приятели в България. Той разказа за някои от настъпилите промени в Украйна, както и за реформите, които се извършват в момента във военната сфера и сферата на образованието.

Особен акцент постави върху борбата с корупцията. „Всички тези реформи се случват с подкрепата на Европейския съюз и САЩ“, подчерта посланикът. Той коментира още, че Украйна напредва в своето икономическо развитие въпреки кризата, добавяйки, че страната активно инвестира в инфраструктура, пътища и други проекти в различни области.

снимка: Областна администрация – Габрово

По време на разговора посланикът поиска съдействие за изграждане на паметна плоча на загинали украински воини в Руско-турската освободителна война. Предложено бе да се проведе среща на бизнеса от двете държави, в която участие да вземат фирми с различни сфери на дейност, както и да се проучи възможността област Габрово да се побратими с украинската област Чернигов, като се търси работещо партньорството във всички сфери, както на икономиката така и на културата.

снимка: Община Габрово

В хода на разговора с кмета Таня Христова и нейния екип се откроиха няколко теми, свързани с установяване на контакти между Габрово и Одеса и по-специално организаторите на хумористичните фестивали, които се провеждат на тяхна територия.

Христова и Н. Пр. Балтажи коментираха участие на представители от побратимения на Габрово град Чернигов в следващото издание на Innovation Camp тази година, участие на Габрово в туристически форуми и изложения, с цел промотиране на дестинацията и местния културно – туристически продукт.

Двамата отдадоха заслуженото и почетоха паметта на украинските войни, загинали за Освобождението на България преди 140 години. Габровският кмет и украинският посланик обсъдиха още провеждането на летен лагер, в местността Узана, за деца пострадали от военните действия в Донбас.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица