Новини, Общество|25.04.2018 11:06

Дебати в НАГ разгръщат словесния потенциал и възпитават лидери


В два дебата – на училищно и на национално ниво, участваха възпитаниците на Националната Априловска гимназия през месец април.

Първият дебат на тема „Заплаха ли е науката за човечеството?“ беше организиран от Ученическия съвет на гимназията и завърши с утвърждаване на разискваната тема.

По традиция през годините в Априловската гимназия винаги се е осъществявала форма на самоуправление – организиране на дебати, благотворителни базари и концерти, познавателни игри, бригади, различни събития за подобряване на средата в училище… През 1993 година учениците организират сами изпращане на първия хуманитарен випуск.

Вторият дебат изправи Априловите възпитаници срещу отбора на столичното 125 СУ „Боян Пенев“. Отборът на НАГ имаше нова задача – да влезе в публичен спор по правилата на Британския парламентарен формат.

Това е един от най-разпространените стилове дебати в света, особено на университетско ниво. Ангажираността с чуждите аргументи е един от най-важните елементи в него. По време на спора състезателите имат право да предлагат въпроси на противниковата страна, които говорещият може да приеме или отхвърли.

Дебатът между националната и столичната гимназия се проведе в три кръга. В първия бяха избрани две теми – „Полезно ли е идеализирането на личности?“ и „Смартфонът – забраненият плод на съвремието“. Във втория – отборите градиха аргументи в пряка конкуренция пред взискателно жури – двамата директори на НАГ и на 125 СУ, представители на учителските колегии и училищните общности. Третият кръг беше решаване на сложен логически казус – има трима чакащи за трансплантация на сърце, а сърцето е едно, кого бихте избрали.

Софийският отбор победи само с 1 точка домакините – 210:209, от което спечели самата идея на дебата – изграждане на умения за говорене пред публика, съставяне на аргументи и работа в екип.

Автори: Божидар Недков, 9 а, НАГ, СИП Журналистика
Снимки: Божидар Недков и Ирина Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар