Свържи се с нас

Любопитно

Трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш!

Александър Белков, ръководител и хореограф на шоу-балет „Магия“:

снимка: Константина Илиева

С концерт-спектакъл в зала „Възраждане“ на 23 април от 18.30 часа шоу-балет „Магия“ ще отбележи 20 години от своето създаване. От 1999 година досега формацията, с ръководител Александър Белков, утвърждава името си сред младите хора и публиката, печели уважение с непрестанното си творческо търсене и получава признание на редица национални, международни конкурси и фестивали. В навечерието на празника разговаряме със създателя на формацията и неин ръководител хореографът Александър Белков.

– Магията е символ на самото раждане. Как се случи при Вас? От какво се роди балет „Магия“? Имаше ли личен момент да започнете този малко нетрадиционен за танцовите традиции в Габрово проект?
– Преди години, когато се установих в Габрово, се запознах с представители на културата тук. Самият аз съм музикант – свиря на пиано и танцьор. Мисля, че нямаше как съдбата да не ме сведе с талантливи млади хора в Габрово. Запознах се с Цветомир Цанков, както още го наричат – Цецо Джаза, и направихме серия от джаз концерти в града. Публиката ни хареса, но никой не предполагаше, че мога и да танцувам хип-хоп. След време Цецо пое по своя си вокален път, пък аз реших да се занимавам с хореография.

Събрах деца от детски градини и лека – полека започнах да експериментирам с различни поп, фънк и хип-хоп стилове, като по онова време (говоря за 90-те години) някои от тези стилове „умираха“, трудно навлизаха в малки градове като Габрово и не се възприемаха сред масовата публика. Наред с това започнах да миксирам няколко песни в един танц, като използвах и различни саунд ефекти. Това добави една интересна нотка към самите хореографии и започнахме да печелим все повече и повече публика.

Името „Магия“ дойде спонтанно. Като се огледаме, навсякъде виждаме магия. Тя присъства в природата, в самото ни раждане, в космоса и микрокосмоса. В Габрово има някаква магия, защото когато пътувам някъде, извън града, за по-дълго време, ме обзема носталгия по него.

снимка: Константина Илиева

– С кого започнахте първите стъпки, кой Ви подкрепи и тръгна с Вас?
– От самото начало до днес работим при Народно Читалище „Априлов – Палаузов“. То протегна ръка и ни приюти, за което сме благодарни на читалището.

снимка: Константина Илиева

– Пред габровска публика се представят няколко танцови формации, какво отличава шоу-балет „Магия“ от другите? Започнахте като модерен балет, времето и променящите се вкусове на младата публика Ви насочиха към нова визия. Какъв е вашият стил днес?
– В началото започнахме като модерен балет, но никога не сме се придържали към един единствен стил. Напротив! Времената се менят и хората с тях, както и вкусовете им. Публиката е капризна към всяка една промяна. Съвременното поколение не обича да слуша някой хит твърде дълго, особено днес, когато сме затрупани от най-разнообразна палитра от различни форми и стилове. В днешно време е трудно да уследиш какво се случва около теб, но се стараем да вървим в крак с времето и мисля, че успяваме. Сега танцуваме в така наречения стил pollyswag, който включва няколко стила като swag, twerk, хип-хоп и други. Мисля, че допада и на младата публика.

– В какво намирате мотивация да превърнете една смела идея в устойчив проект? Сред танцьорите има момичета, които са заедно с Вас от десет години?
– Всъщност, мотивацията е основният фактор, който ни помага. Освен това, трябва да обичаш и да си наясно с това, което правиш. Наистина, възприемам този така наречен мой проект като устойчив и траен за такъв малък град като Габрово, и съм щастлив.

– Дойдохте в Габрово съвсем млад и не го напуснахте. Какво Ви задържа тук?
– Както споменах, в Габрово има някаква магия, затова го обичам. Тук са най-добрите ми приятели, познати и роднини.

снимка: Константина Илиева

– Няколко думи за Саша Белков като хореограф. Къде сте се подготвили, кой Ви е повлиял най-силно като творец? Имате ли други проекти извън „Магия“?
– Обичам красиви, качествени неща, в които има мисъл. Един от любимите ми изпълнители е Майкъл Джексън. От малък съм повлиян от неговите хореографии и танци. Мога да изброявам много музиканти и хореографи, от които съм повлиян. Музиката и танцът ме следваха от дете, винаги. Вътрешно ги усещам, живея с тях. Когато нещо го носиш в себе си, ти трябват желание, хъс, много тренировки и практика. Старая се, доколкото мога, да науча и децата от балета на тези неща.

снимка: Константина Илиева

– Двайсет години работите, за да постигнете и докажете Какво? Какво още искате да дадете на танца, формацията и децата, които ще дойдат в балета?
– Тази година беше много успешна за балета. Лично аз имах творчески заряд, направихме хубави танци и ми се иска да изведа „Магия“ извън България на хип-хоп турнири. Мисля, че децата го заслужават, пък и Габрово го заслужава. В Габрово имаме невероятни млади певци, танцьори и хора с творчески потенциал, на които пожелавам успех в тяхното развитие.

Десет, петнадесет, двадесет… това са просто цифри, години, които минават с едно „щрак“. Времето не спира. То е въртележка. Искам всички да сме здрави, останалото идва от само себе си. Идват нови талантливи деца, някои се задържат, докато пораснат, някои не. Някои продължават да танцуват професионално като пораснат. Имаме и такива момичета, които много обичаме. Така е навсякъде. Хората са различни – така е устроен животът. И докато е така, ще продължаваме да радваме публиката с нашите изпълнения и се надяваме да Ви харесва.

Автор: Константина Илиева, СИП „Журналистика“, НАГ.

Постижения и награди:
2001 – Фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, град Берковица, голяма награда за хореография, първо място за изпълнение
2003 – Международен фестивал „Слънце, Младост, Красота“, Слънчев бряг, голяма награда за хореография, второ място за изпълнение
2005 – Международен балетен конкурс „Магията на танца“, София, голяма награда за хореография и изпълнение, гран при за хореография
2006 – Международен фестивал град Балчик, първо място за хореография
2017 – Международен хип-хоп турнир, град Сандански, сребърен медал

Участие в Хит Минус Едно с голямата малка Светлана, участие в клип на Криско „Това е нашият живот“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Винена вечер в Ресторант „Рефреш“

*Публикация, съгласно договор*

21 ноември е Денят на християнското семейство. Бихте ли искали да прекарате една прекрасна вечер с важните ви хора? Искате ли да се насладите на добра храна? А да опитате едно прекрасно вино от Ивайловград? Заповядайте на Винена вечер с Изба Ямантеви в ресторант „Рефреш“ в Мол – Габрово, ет.4.

Винарска Изба Ямантеви се намира в китното градче Ивайловград, разположено в най-югоизточната част на Родопите. Благоприятните почви и средиземноморския климат на региона подчертават славата на града във винопроизводството. Избата преработва 1,5 млн. кг грозде за производство на 1 млн. литра вино годишно от собствени лозя и от избрани, и контролирани масиви на утвърдени производители.

Храната, с която ще съчетаем това прекрасно вино, избрахме да е типична за ресторант „Рефреш“. Подбрахме блюда, които искаме да опитате, да харесате и заобичате. Разбира се виното, което ще опитате, ще можете също и занапред да консумирате в ресторант „Рефреш“.

1. Салата Витамина
(настърган морков, цвекло, ябълка, овкусени с цитров дресинг. Ще допълним с парченце синьо сирене за разкош)
2. За предястие ще е нещо любимо – топени сиренца, със сладко от боровинки в хрупкава панировка
3. Основното ще е от най-добрите ни ястия – бавно изпечен на пещ свински джолан. Клиентите обожават месата ни на пещ и ние настояваме да ви очароваме с тях.
4. И за десерт любимата на всички, които веднъж са я опитали, домашно приготвена торта бял шоколад с малини.

Цената за цялото това удоволствие е 29,90 лв, вместо 40 лв, на цени по меню.

Заповядвайте в Деня на християнското семейство – 21 ноември! Участие ще вземат само клиенти, предварително записани и платили куверта.

Обадете се още сега и направете вашата резервация на: 0878 167704 и на 0878 167772.

Зареди още

Култура

Звукови картини и музикален пърформанс на Мирян Колев в Дома на хумора

Днес, 19 ноември, от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата пред габровска публика ще бъде представен E.U.E.R.P.I. – солов музикален проект на Мирян Колев. Той живее и твори в Трявна и досега е представял музиката си в различни географски пояси.

Проектът е създаден с основната цел да популяризира музиката като вид експресия, или с други думи да може да предаде емоции и мисли под формата на звук, в максимално чист вид, без да се пречупват и слагат в рамки. Стилът му е експериментален ембиънт, но това е много обща дефиниция.

Музиката му е композиционно-импровизационна, което значи, че върху един изграден звуков скелет се импровизира и всеки отделен музикален пърформанс е различен, пряко влияещ се от настоящия момент, мястото на представяне и атмосферата.

снимка: Община Габрово

По този начин един личен вътрешен микрокосмос, когато се извади на показ, става част от цялостното време/пространство.

Откакто проектът е активен, има над 100 музикални пърформанса в България, Румъния, Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Франция, Южна Корея и Монголия на различни пространства и фестивали – от малки интимни арт кафета и галерии, през ъндърграунд музикални клубове и йога студиа до пещери, катедрали и летища.

Всяко пространство е различно и носи различна атмосфера, затова и всеки пърформанс е различен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Концерт на Саня Табакова днес в Севлиево

Днес, 19 ноември, в Севлиево ще се проведе безплатен концерт на Саня Табакова. Събитието ще се състои в залата за съвременно и модерно изобразително изкуство в Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима, ет.3, от 18:00 часа. Организатори на концерта са Галерия Видима и Община Севлиево, със съдействието на Русофили Севлиево.

снимка: Галерия Видима

Саня Табакова е родена в Плевен. Завършила е специалност философия в СУ „Кл. Охридски”. Асистент по философия във Висшия медицински университет – Плевен (1984-1989). Специалист в Окръжния съвет за култура – Плевен (1980-1990). Дългогодишен редактор, преводач и книгоиздател.

снимка: Галерия Видима

Издателството й „Леге Артис”, създадено през 1999 г., издава книги от областите на философия, психология, психоанализа, автобиографична и художествена литература. От 6 години Саня Табакова концертира самостоятелно с китара, български и най-вече руски песни – романси, фронтови и социални. Реализирала е повече от 50 концерта в София, Плевен, Социално-оздравителне комплекс „Камчия”, Стара Загора, Горна Оряховица, Ахтопол и други селища.

снимка: Галерия Видима

През 2013 г. печели трета награда на Третия Международен фестивал-конкурс на руския класически и съвременен романс „Балканская романсиада” в РКИЦ в София.

снимка: Галерия Видима

През 2016 г. Излиза нейният CD албум „Романсы от души”.

Саня Табакова пише стихове, композира песни по свои и по руски текстове. Нейната песен (текст и музика) „Пясък” стига до финала на „Бургас и морето“, друга песен, „Буквите” влиза в учебника на Министерство на образованието за четвърти клас.

Руският документален филм за децата на концлагеристите „Украденное детство” е озвучен с нейна песен по стихове на Дмитрий Зинченко.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица