Наш ученик участва в първия международен майсторски клас на ЦЕРН

В очакване на експеримента

Йоан Цонев, възпитаник на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово участва в първия международен майсторски клас „Hands on Particle Physics“ на ЦЕРН в България. Форумът се проведе в края на март във Физическия факултет на Софийския университет.

На снимката: Д-р Христина Денева, Йоан Цонев, Петър Ванков (БАН), Владимир Лалев (ПМГ)

Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките и с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейската програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

Участие в него взеха 70 ученици от цялата страна. Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово бе достойно представена от Йоан Цонев от 10 „в” клас. Той беше избран измежду повече от 100 участници под номер едно от комисията, оценявала есетата на кандидатите, в които те описват мотивацията си за участие в този клас.

Йоан получи възможността да преживее как и какво изследват физиците в света на елементарните частици.

На снимката: Проф. Леандър Лилов и Йоан

След уводните лекции по теория на елементарните частици от проф. Леандър Лилов от Софийския университет, описание на детектора на CMS и обясненията за методиката на изследванията от Милена Мишева от БАН, учениците сами оценяваха данните от експеримента на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.

В края на деня получените резултати бяха обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и връстници от Лион, Нови Сад, Белград и Истанбул. Онлайн срещата завърши с проверка на знанията на всички.

„Бяха ни раздадени листи с празни полета, които попълвахме след като чуехме въпроса от водещия в ЦЕРН.

За отговор на всеки въпрос имахме две минути. След като чуехме отговора, всеки сам се самооценяваше. Отстрани на листа имаше скала, която накрая ни даде оценката на нашите знания.

Моята оценка беше 91,2 GeV (гига електронволта), т.е. от своето участие в Първия международен майсторски клас на ЦЕРН, аз се сдобих с масата на частицата Z-бозона“, сподели Йоан Цонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар