Новини, Политика|30.03.2018 10:15

Съветниците на ГЕРБ решиха: ОУ „Цанко Дюстабанов“ ще бъде закрито!

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С гласовете на 21 общински съветници от ПП ГЕРБ бе взето решение Основно училище „Цанко Дюстабанов“ в Габрово да бъде закрито. Това стана ясно на вчерашното редовно заседание на Общински съвет – Габрово, по време на което бе разгледано предложението на кмета Таня Христова.

Против затварянето на образователната институция гласуваха представителите на БСП, „Будно Габрово“ и „Атака“. В залата на местния парламент кметът Таня Христова заяви, че в училището се допуска образователна сегрегация, нещо което забранено от закона, което дава допълнително основание да се предприемат действията по затварянето.

В залата Христова представи данни за резултатите на учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“ от националното външно оценяване, според които нивото на образование там е много ниско. Кметът каза, че в Габрово няма основание да има такъв модел на образование.

В дебатите по темата опозицията в Общинския съвет попита каква ще бъде съдбата на ремонтираната в момента сграда на училище и дали проектът по обновяването й ще продължи да се изпълнява. Таня Христова отговори, че ремонтът ще бъде завършен и веднага след приключването му ще даде информация за бъдещето на сградата.

Кметът не пожела да разкрие каква точно ще бъде бъдещата образователна институция, помещаваща се в сградата на ОУ „Цанко Дюстабанов“, тъй като по думите й „инициативата е била опорочена“.

Пред общинските съветници се изказаха двама родители на деца, които сега учат в училището. Те се обявиха против идеята за закриването.

Мариана Николова, родител на шестокласник, цитира изявление на човек от екипа на кмета, според когото на мястото на ОУ „Цанко Дюстабанов“ ще бъде създадено първо иновативно училище по скандинавски метод на обучение.

„Затварянето на едно училище не трябва да бъде правено с лека ръка. Вечното отричане, събаряне и унищожаване не решава въпросите. Днес затваряте едно училище, обявявайки, че е сегрегирано. Утре тази съдба ще последва друго училище. И накрая правителството реши, че държавата е сегрегирана и ще я затвори“, заяви тя пред местните парламентаристи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

  • Дали ще е трансджендърско училище не знам. Родителите сами могат да избират къде да запишат децата си. Страшното е, че сега циганската зараза се пръска в останалите училища. Как да опазваме децата от арогантно-агресивното поведение на подрастващото „бъдеще“ на България? Как ще бъдат предпазени децата да не бъдат учени на чалга, простотия, мръсотия, раждане на деца от непълнолетни и бране на портфейли, като всеки ден това ще се разиграва пред тях?

  • по случай деня на победата, парчовеца ще пусне на пръча теменужко 3 пъти. колко се надяваше най-накрая да затворят това училище и накрая мечтата му се сбъдна. сега е спокоен, че плана на господаря му е в пълен ход.

  • За центовете, както сме се разбрали.

  • Текстилния техникум не стана бежански център,ама Цанко Дюстабанов е перфектен избор.Братята роми ще имат добро попълнение и гетото вече ще е готово.След това ще мислят управниците как да ремонтират Текстила за социално слаби за да може превземането на града да продължи като стигне до Хумора.Тоест Габрово ще започва от ДХС и ще свършва един господ знае къде.Следващата партида дали няма д а е от Плевен или Сливен

  • Много съм ядосана на това предложение на г-жа Христова. Аз съм на 53г. и съм учила от 1-ви до 7-ми клас в това училище, което беше едно от най-добрите училища в Габрово. По това време в него учеха около 1000 деца. Това, че в училището се допуска образователна сегрегация(която е забранено от закона), не е по-вина на гражданите живеещи в квартала, а на управата на града. Тя (управата) засели цял блок с роми, които окупираха квартала. Няма начин учениците в училището да са други.
    Питам г-жа Христова: От кога е тази нейна идея и защо след като е искала да затваря училището е започнала санирането?

Напиши коментар