Свържи се с нас

Новини

Съветниците на ГЕРБ решиха: ОУ „Цанко Дюстабанов“ ще бъде закрито!

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С гласовете на 21 общински съветници от ПП ГЕРБ бе взето решение Основно училище „Цанко Дюстабанов“ в Габрово да бъде закрито. Това стана ясно на вчерашното редовно заседание на Общински съвет – Габрово, по време на което бе разгледано предложението на кмета Таня Христова.

Против затварянето на образователната институция гласуваха представителите на БСП, „Будно Габрово“ и „Атака“. В залата на местния парламент кметът Таня Христова заяви, че в училището се допуска образователна сегрегация, нещо което забранено от закона, което дава допълнително основание да се предприемат действията по затварянето.

В залата Христова представи данни за резултатите на учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“ от националното външно оценяване, според които нивото на образование там е много ниско. Кметът каза, че в Габрово няма основание да има такъв модел на образование.

В дебатите по темата опозицията в Общинския съвет попита каква ще бъде съдбата на ремонтираната в момента сграда на училище и дали проектът по обновяването й ще продължи да се изпълнява. Таня Христова отговори, че ремонтът ще бъде завършен и веднага след приключването му ще даде информация за бъдещето на сградата.

Кметът не пожела да разкрие каква точно ще бъде бъдещата образователна институция, помещаваща се в сградата на ОУ „Цанко Дюстабанов“, тъй като по думите й „инициативата е била опорочена“.

Пред общинските съветници се изказаха двама родители на деца, които сега учат в училището. Те се обявиха против идеята за закриването.

Мариана Николова, родител на шестокласник, цитира изявление на човек от екипа на кмета, според когото на мястото на ОУ „Цанко Дюстабанов“ ще бъде създадено първо иновативно училище по скандинавски метод на обучение.

„Затварянето на едно училище не трябва да бъде правено с лека ръка. Вечното отричане, събаряне и унищожаване не решава въпросите. Днес затваряте едно училище, обявявайки, че е сегрегирано. Утре тази съдба ще последва друго училище. И накрая правителството реши, че държавата е сегрегирана и ще я затвори“, заяви тя пред местните парламентаристи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

 1. Ицо

  30.03.2018 at 11:23

  Дали ще е трансджендърско училище не знам. Родителите сами могат да избират къде да запишат децата си. Страшното е, че сега циганската зараза се пръска в останалите училища. Как да опазваме децата от арогантно-агресивното поведение на подрастващото „бъдеще“ на България? Как ще бъдат предпазени децата да не бъдат учени на чалга, простотия, мръсотия, раждане на деца от непълнолетни и бране на портфейли, като всеки ден това ще се разиграва пред тях?

 2. :)

  30.03.2018 at 14:56

  по случай деня на победата, парчовеца ще пусне на пръча теменужко 3 пъти. колко се надяваше най-накрая да затворят това училище и накрая мечтата му се сбъдна. сега е спокоен, че плана на господаря му е в пълен ход.

 3. Шнура

  30.03.2018 at 15:55

  За центовете, както сме се разбрали.

 4. анонимен

  30.03.2018 at 16:10

  Текстилния техникум не стана бежански център,ама Цанко Дюстабанов е перфектен избор.Братята роми ще имат добро попълнение и гетото вече ще е готово.След това ще мислят управниците как да ремонтират Текстила за социално слаби за да може превземането на града да продължи като стигне до Хумора.Тоест Габрово ще започва от ДХС и ще свършва един господ знае къде.Следващата партида дали няма д а е от Плевен или Сливен

 5. Меги

  03.04.2018 at 15:33

  Много съм ядосана на това предложение на г-жа Христова. Аз съм на 53г. и съм учила от 1-ви до 7-ми клас в това училище, което беше едно от най-добрите училища в Габрово. По това време в него учеха около 1000 деца. Това, че в училището се допуска образователна сегрегация(която е забранено от закона), не е по-вина на гражданите живеещи в квартала, а на управата на града. Тя (управата) засели цял блок с роми, които окупираха квартала. Няма начин учениците в училището да са други.
  Питам г-жа Христова: От кога е тази нейна идея и защо след като е искала да затваря училището е започнала санирането?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица