Култура, Новини|30.03.2018 9:32

Музеят „Етър“ става регионален културен институт

снимка: ЕМО „Етър“, Архив

На последното си редовно заседание, проведено в четвъртък, съветниците от Общинския съвет на Габрово приеха решение, с което музей „Етър” от общински става регионален културен институт.

„Настоящият статут на музея, според действащия Закон за културното наследство, го определя като местен, което не отразява съвсем точно ролята и значението му по отношение по опазване и популяризиране на движимото и недвижимото културно наследство на Габровска област, както и по отношение на разнообразната му дейност, свързана с национално значими събития. С такъв статут музеят трудно се включва в европейски проекти и програми, където се търсят партньори с национален и регионален характер”.

Това са основните мотиви, с които предложението за решение бе внесено в пленарна зала на местния парламент. То бе прието с гласовете на съветниците от всички групи, един се обяви против, а един – въздържал си.

Общинските съветници възложиха на кмета Таня Христова да предприеме действия за преобразуването на ЕМО „Етър” от общински в регионален културен институт.

Местните парламентаристи се позовават на чл. 9, ал. 2 от Закона за закрила и развитие на културата, който дава право такова решение да бъде взето от Общинския съвет и внесено от Министъра на културата в Министерски съвет, след съгласуване на Областния управител на съответната административна единица.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар