Свържи се с нас

Новини

Съветниците на левицата с предложения за запазване на Трето основно

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общинските съветници на БСП – Габрово имат конкретни предложения Основно училище „Цанко Дюстабанов“ да продължи да съществува и да не бъде закривано.

Това стана ясно от думите на областния председател на левицата Николай Григоров, който коментира темата и обяви, че на заседанието на Общински съвет – Габрово на 29 март групата на червените категорично ще гласува против закриването на учебното заведение.

Предложенията на левицата за запазване на училището ще бъдат изложени по време на дебатите в зала, предхождащи гласуването на точката, свързана с идеята на кмета Таня Христова ОУ „Цанко Дюстабанов“ да затвори врати.

Съветниците на БСП са против закриването на училището по няколко причини, информира Григоров, според когото управляващите, в лицето на кмета, упорито отказват да отговорят на въпроса какво ще се случи след закриването на Трето основно.

„Къде отиват да учат учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“? Какво ще се случи със сградата, която в момента се ремонтира по европейски проект, при положение, че има условие за устойчивост?“, запита Николай Григоров, който съобщи, че кметът на Габрово Таня Христова категорично отказва да предостави информация относно тези неясноти.

Според областния председател на БСП – Габрово отговор на въпроса, дали са изчерпани всички варианти за съхраняване на училището, също няма. „Районът на училището няма да се превърне в гето, защото в последните години в квартала се инвестираха много средства за обновяването му. Кварталът се превръща в един от най-привлекателните за живеене“, заяви Николай Григоров.

„Всички твърдения, че училището е сегрегирано и според Закона то не може да съществува и няма друг вариант да бъде запазено, просто не отговарят на истината. Според нас желанието на кмета Таня Христова е училището да бъде закрито и там да стане нещо, което гражданите не знаем какво ще бъде“, каза още общинският съветник от левицата.

Григоров допусна, че е възможно по време на заседанието в четвъртък общинските съветници от левицата да поискат отлагане на точката, свързана с предложението на кмета Таня Христова за закриване на ОУ „Цанко Дюстабанов“, която да бъде разгледана на извънредна сесия на местния парламент.

„Всеки габровец си задава въпроса защо се ремонтира училището, след като ще бъде закрито? И отговор няма! А реално съществуват възможности ОУ „Цанко Дюстабанов“ да бъде съхранено“, допълни към казаното общинският съветник.

За него позицията на кмета Таня Христова, заявявала в различни габровски медии, че училището няма да бъде затваряно, а сега противоречаща си и правеща точно обратното на думите си, е изключително неприемлива.

Николай Григоров беше категоричен, че вина, за да се стигне до кметското предложение да бъде закривато училището, носят всички управляващи кметове на Габрово и техните екипи за последните 10 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

4 коментара

4 Comments

 1. Леля Гицка

  29.03.2018 at 14:23

  Само пръскате зараза в града.

 2. :)

  29.03.2018 at 15:41

  гнидо, щом толкова врякаш „ще, ще, ще“, я кажи сега за видимите резултати, защото всички виждаме едно „почерняване“ из улиците на града… м?

 3. :)

  29.03.2018 at 16:11

  отговорът ти е красноречив. дупедавец такъв.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Иновации и сътрудничество в ПМГ – Габрово

Вече втора учебна година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрво работи по Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Проектът, разработен и защитен от екипа на ПМГ, е „Училище за дигитална, емоционална и социална грамотнност“.

В учебната програма на някои класове са включени иновативни учебни часове по предмети „Софтуерни науки“, „Дигитални науки“ и „Личностно развитие“. Новост през тази учебна година е включването на ПМГ в модул „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики“ по Националната програма.

От 13 до 15 ноември ПМГ – Габрово е домакин на среща по Национална програма на МОН за сътрудничество и обмен на иновации. В дейностите по мобилност габровската Природоматематическа гимназия участва заедно с Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Попово.

Екипите са съставени от директори, учители и ученици в трите партниращи си гимназии. Предстоящите три дни ще са с акцент върху професионалното сътрудничество, развитие и разпространение на иновации в образованието.

В програмата на форума са включени посещения на открити уроци в иновативните часове. Ще се наблюдават работилница по Създаване на игри в 5 клас, уроци Роботика и Програмиране на Scratch в 6 клас, Компютърна графика с CorelDraw, Програмиране на Java и Обучение за MOS (Microsoft Office Specialist) в 9 клас, Програмиране на различни езици и работа с графични среди в 10 клас.

Съвместната работа включва поредица от представяния и дискусии между екипите и предложения за развитие.

Гостите ще посетят забележителности на Габрово и околността, тъй като са важни и неформалните дейности с приятели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

В две габровски училища стартират пилотно 2 Национални програми

Габрово е един от градовете в България, в които през учебната 2019/2020 година ще стартира пилотното изпълнение на две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества, информираха от местната общинска администрация.

Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно – информационният център към Община Габрово ще реализират програмите в ОУ „Неофит Рилски“ и ПГТ „Пенчо Семов“, като ръководствата на училищата са оказали пълна подкрепа за осъществяването им.

В ОУ „Неофит Рилски“ ще бъде въведена превантивна програма „Кодово име „Живот“, насочена към ученици от 5 до 7 клас, а в ПГТ „Пенчо Семов“ – превантивна програма „Връстници за избор и живот“, обхващаща учениците от 8 до 11 клас.

снимка: Община Габрово

И двете национални програми са разработени от екипи на Националния център по наркомании, съвместно със специалисти от Превантивно – информационните центрове в страната и са одобрени за прилагане от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката.

Основна цел на превантивните програми е предотвратяване употребата на психоактивни вещества и утвърждаване на здравословен начин на живот сред подрастващите. Програмите използват предимно интерактивни методи и подходи и са насочени към развиване на социални и личностни умения и формиране на нагласи за живот, свободен от зависимости.

В превантивната програма, насочена към ученици 8-11 клас, е заложена и активна работа по подхода „връстници обучават връстници“, чрез сформиране и обучение на училищни доброволчески екипи.

В Националните превантивни програми, освен обучения на ученици, са предвидени и информационни срещи с родители и учители, което е предпоставка за тяхната ефективност и възможност за обхващане на всички заинтересовани страни в процеса на превенция на рисковото поведение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дружеството на троянските художници гостува в Севлиево

На 14 ноември, четвъртък, от 17.30 часа в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево ще бъде открита изложба на Дружеството на троянските художници. Това е представителната изложба на дружеството с богато многообразие от стилове.

Севлиевци и гостите на града ще могат да се насладят на произведения в от живопис, пластика, керамика и иконопис, създадени от ръцете на творците от Троян.

снимка: Община Севлиево

Посетителите на художествената галерия ще могат да разгледат творби на известните керамици и живописци от Троян като Цветан Донковски, Цвятко Дочев и Енчо Ганковски.

Дружеството на троянските художници е сред най-известните у нас. Експозицията с произведенията им ще остане в галерията до средата на декември, когато пък ще бъде открита коледната изложба на севлиевските художници и приложници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица