Култура, Новини|14.03.2018 9:46

Пролетни празници

И тази година, съвместната дейност на читалищата от някогашната Топлешка община – „Отец Паисий – 1933г.“ и „Искра -1954“ от двата квартала на Габрово – Хаджицонев мост и Лютаците – представиха на членовете си поредния празник, отличаващ дните от обичайните делници.

Потомци на някогашните самодейци, от времето на зараждане на „Криворазбраната цивилизация“, внесоха усмивки и сълзи от радост в сърцата на гостите. С непринудения си разказ тодоренецът Минчо Аврамов и Данка Стефанова за пореден път показаха безупречното си чувство за хумор и забава.

На празника я имаше както почитта към земята, така и уважението към жената – майка, жената -домакиня – в онзи красив смисъл, внасящ топлина в дома.

За да бъдат показани уменията в областта на кулинарното изкуство, активните стопани на двете читалища, водени умело от ръководителите им Пенка Ненкова, Данка Стефанова и Василка Камбурова, бяха организирали изложба от вкусотии галещи окото и засищащи човека.

Жури, оглавявано от кулинарния професионалист Галина Дянкова, даде своите безупречни оценки на участниците.

Минавайки през всички традиционни пролетни обичаи Зарезан, Заговезни, Краваи, през окачването на знаците на баба Марта за здраве и против „уроки“, обичаи и ритуали напомнящи, че зимата ще бъде победена от пролетта, хората от днешните български читалища успяват с ентусиазъм да ги съхраняват и препредават.

Част от пролетната празнична палитра са идващите великденски обичаи – лазаруване, кумичене, лазарни, които ще са предвидени в календара на габровци, носещи обединяващия читалищен дух.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар