Новини|09.03.2018 10:34

Габрово ще върне сградата на бившия дом за деца

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът Таня Христова ще внесе предложение до Общински съвет – Габрово за връщане собствеността на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа на държавата, в квартал Борово.

Това стана ясно по време на срещата, състояла се снощи в Ритуалната зала на Общината, между габровския кмет и хора, чиито жилища се намират в околността на сградата и други, които населяват квартали със значително ромско присъствие.

Тази седмица граждани инициираха подписка, с която настояват помещенията да бъдат ползвани за настаняване на възрастни хора. Притеснението им идва от това, че в бившия Дом ще започнат да живеят ромски семейства.

Проблемите с представители на малцинствата са големи, като се започне от агресивно поведение и кражби, и се стигне до многочасови високодецибелни музикални маратони, заявиха участници в срещата с Таня Христова, продължила близо два часа и преминала през различни фази.

Някои от хората заявиха, че ще се изселят дори от домовете си, ако този тормоз продължи. Други бяха категорични, че не искат имотите им да се обезценяват, както според тях това се е случило с апартаменти и къщи в района на Колелото в Габрово.

Таня Христова на няколко пъти увери присъстващите, че няма и никога не е имала намерения за целенасочено заселване на малцинствени общности в Габрово. По отношение статута на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа Христова информира, че законовият начин сградата на стане общинска собственост е или да бъде с образователни функции или със социални.

Дом за стари хора, както се иска в подписката, няма как да бъде създаден, тъй като законът изисква това да стане като частна инициатива и в него могат да се настанят до 14 човека. Предложението на кмета за връщане на собствеността на държавата е продиктувано от отношението на хората към ситуацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар